v. 6 Samisk kultur

Veckan började på skolan där vår lärare Håkan som själv är same och aktiv i jakt- och fiskesamerna berättade om samisk kultur och politik. Efter det tog Nicolina vars partner är renskötare till ordet och gav oss en grundkurs i hur renskötseln funkar. En bra introduktion till resten av veckan som slutade upp på en rad olika ställen. På tisdagen blev det en tur till en skogssameby i Malå. Där vi fick höra om hur det är att leva med renarna och svårigheter som finns både politiskt och med klimatförändringarna. Onsdagen blev en tur till Vilhelmina sameförening där vi fick lära oss mer om samisk kultur; koltarna, språket, slöjd och sist men inte minst lassokastning! En mysig och lärorik upplevelse. Torsdagen for vi till Jokkmokks marknad där vi var med på firandet av den samiska nationaldagen, upplevde den omtalade renrajden och gick på det samiska museet Ajtte. Vi hamnade där i precis rätt tid och fick en guidad tur bakom kulisserna med allt de fått skänkt genom åren. Efter den turen och en upptäcktsfärd i den vanliga utställningen avslutade vi aftonen med en standard fjäll24 tacomiddag. Fredagen fortsatte i Jokkmokk med att kolla på marknaden, se massa hantverk, föreläsningar och FRIDAYS FOR FUTURE - med Jokkmokks unga samer och Greta Thunberg. I solen ute på isen stod vi och lyssnade på alla intressanta tal. Viktiga frågor, var lärorikt att lyssna på. Efter två härliga dar i soliga Jokkmokk tog vi oss hem. Efter en vecka fyllda av möten, föreläsningar och poddlyssnande delux under alla våra bilfärder har vi fått en bra grund om samisk kultur och deras situation i Sverige. Det har vart en lärorik vecka!