v.4 Friluftsdag med Stenseles mellanstadium

Torsdag förra veckan hade vi friluftsdag för Stensele skola, så under veckan fokuserade vi på att planera den.

Vi delade in klassen i 5 grupper med 2 i varje grupp. Jag, Marcus och Ellen var inte placerad i nån grupp utan skulle hoppa in där de behövdes. Det blev en lyckad dag trots att jag själv tyckte allting gick fel. Första stationen var skidaktiviteter med Mike och Marcus där eleverna skulle ha skidor på sig och åka så många varv som möjligt runt en bana. Andra stationen var med Ellen och Sofia S, även där på skidor där de skulle samarbeta och dra en skidpulka med en elev i varje och åka en bana. Tredje stationen var med Märta och Johan där dom fick sätta upp ett tält och se ett uppsatt tält med vintertillbehör. Fjärde stationen var transceiver-sök med David och Gustaf där dom skulle hitta åt 3 nergrävda transceivrar. Sista var med Sofia.F och Einar där dom fick se en färdig bivack och sen svara på frågor om allemansrätten! Där hade vi även en eld där dom fick varm saft och smaka på torkad frukt.

Efter lunch var inne och hade 3 olika aktiviteter; -Första Hjälpen med Märta, Einar, Sofia.S och Sofia F där eleverna bl.a. fick öva på stabilt sidoläge och lite omläggningar. -Utrustning med David, Johan, och Ellen där dom visade upp bilder från 16-dagars turen och utrustningen vi hade med oss samt mat och skidor/pjäxor. -Fjällsäkerhet med Simon, Gustaf, och Mike där dom visade om lavinprognoser och eleverna fick göra frågetällningen på en karta. Väldigt bra och lärorikt tycker jag! En bra vecka ändå som visar hur duktiga vi är på att samarbeta och arbeta som team hela klassen!!:) Det jag inte tänkt på var tiderna mellan aktiviteterna som blev utdraget när dom skulle byta skor till pjäxor eller låna och allt som blev blött . Så där skulle jag haft 10 min mellan varje aktivitet eller iaf skidaktiviteterna. Sen att hålla koll på tiderna när alla startade började jag med sen blev de bortglömt eftersom de tog olika tid mellan aktiviteterna men det styrde resten av klassen upp så bra.. också kom Simon senare och hade så bra koll på hur alla grupper låg till. Även tid att förbereda aktiviteterna efter lunch och när det skall hinnas städa bort de vi gjorde ute vid skidstadion- nu gjorde vi det på en gång och det hann vi ändå med vilket jag trodde skulle bli stressigt först. Och att ha övat eller gjort alla aktiviteter innan så man vet hur lång tid varje station tar för de var väldigt olika beroende på station. Att veta hur vi ska behandla eleverna kan vara bra med, tex o om dom klarar knyta skor själv för de blev en svaghet så vi inte visste hur duktiga dom var själv.. vilket de visade sig dom såklart var. Att ha något mat/frukt dom fått äta vid elden istället för torkad frukt och saft hade varit bra då jag upplevde dom gärna ville snabb äta mellan vissa stationer. Tack Stensele Skola för att vi fick göra detta och tack klassen för att vi är sånt team!