v 50 isklättring i Kittelfjäll

Under tre dagar då soluppgång och solnedgång flöt samman i nyanser av rött, lila och orange begav sig delar av klassen tillsammans med bergsguide Carl Lundberg till Kittelfjäll för att lära sig grunderna i isklättring.

Idén om en kurs i isklättring föddes redan under glaciärveckan i september.

Efter att ha förstått att det finns en hel del is i Västerbotten kändes det kul att ha kursen på ”hemmaplan”.

Ett par veckor innan kursen begav några av oss till Kyrkberget, där ryktet sagt att det skulle finnas is att klättra på. Detta efter fin kontakt med Länsstyrelsen och tillstånd att isklättra i det aktuella området av naturreservatet. Det blev ett kul litet äventyr att halvt om halvt snöpulsande och klättrande ta sig upp till klipporna som vi trodde kunna ha is. Vackert som en saga med istappar och små isfall, men tyvärr inte tillräckligt med is. Lärorikt ändå, bra att reka!

Istället tillbringade vid alla tre dagar vid ett fall ovanför Henriksfjäll. Även detta hade en spännande approach, framför allt för de av oss som hade turskidor. Snöskor hade nog varit optimalt, men vi bjöds på många skratt och uppvärmningen kom så att säga på köpet.

Under dagarna fick vi bra med tid att ”bara” klättra för att få en känsla och träna teknik, vilket verkligen uppskattades. Mycket fokus på fotarbetet, sänk hälarna och smart placering av stegjärnen i isen. Vi tränade på att klättra helt utan isyxor eller med bara en, nyttigt för att hitta balansen. Vi fick även tips på teknik vid traverser och handbyte på isyxorna.

Vi lärde oss om bygge av ankare/standplats med isskruvar och abalakovs (en V-formad gång som man ”borrar” med hjälp av en isskruv och sedan använder som ankarpunkt genom att trä en bit repsnöre igenom). Även hur man ska tänka på kring dessa med tanke på att isen är ett levande material, och att framför allt soliga dagar kan innebära att skruvar och repsnöre kan smälta ut. Det där med stark sol hade vi dock inga problem med under denna kurs, även om vi fick säkert en hel timme strålande sol under dag två (hallelujah!). När dagsljuset började ta slut fick vi istället sällskap av fullmånen för nedfarten kryssandes mellan träd, snötäckta stenar och snödrivor.

God mat och trevligt sällskap blandades med teori, slipning av stegjärn och isyxor, stretching, youtube-videor om hur knutar försvagar dyneemaslingor och diskussioner om hållbar omställning och alternativa livsstilar. Härliga och roliga dagar som definitivt skapade mersmak!