v 41 Natur och kulturguidning

Denna veckan hängde vi i Sala Silvergruva med Adam Lindgren från Fjäll23 och Niklas Ulfvebrand. Dag 1 började vi med två guidningar av Adam i Silvergruvan. Första turen var gjord guidemässigt på så bra sätt som möjligt, ”drömguidning” till skillnad från andra turen, ”mardrömsguidningen” där vi skulle få se vanliga misstag guider brukar göra. Senare blev de en teater om metaller med Niklas. Föreställningen var ett annorlunda sätt att guida på. Dag 2 pratade vi med Adam om hur en hanterar konflikter som guide samt hur en gör om någon är rädd. Efter det blev det en tur på höghöjdsbanan som var en rolig utmaning. Sen gick Niklas igenom berättarteknik med oss och hur en lägger upp en historia så det blir intressant att lyssna på. Efter några praktiska övningar blev det korvgrillning i regnet. Trots vädret vare ett glatt humör. Dag 3 hade vi egna presentationer/guidningar på ca 30 min var. Vi fick välja ämne själva och hur de skulle presenteras och efteråt gav vi varann feedback. Bra tillfälle att öva på att prata inför grupp. På eftermiddagen gick Adam igenom hur en startar eget företag samt för- och nackdelar. Det var tre innehållsrika dagar där vi fick ett helhetsperspektiv om hur det är att jobba som guide. En lärorik vecka där våra inre guider fått växa. Får hoppas att vi inte gör lika många klassiska guidemisstag nu, när vi fått dem uppmärksammade.