v 22 Forsränning

Vilken vecka vi haft!

Vi har varit i Åmsele och Ekorrsele för att utbilda oss till forsränningsguider tillsammans med Mikael Eklund och Forsknäckarna. Med dessa erfarna hjältar har vi fått en grundlig utbildning i forsränning på fem dagar vilket betyder att det har varit korvstoppning med information och praktik.

Fartfylld och spännande utbildning som definitivt gav mersmak för många i klassen.

Vi begav oss hemifrån på onsdag kväll för att installera oss i de små stugor som skulle bli vårt tillfälliga hem (thank the gods för att få bo i stuga när en ska ta av och på sig fuktiga våtdräkter under dagen). På torsdag morgon började med att prova våtdräkter, skor, flytväst och hjälm. Tajt och skönt (-´:

Uppdelade i två grupper fick den ena gå igenom grunderna för forsränning, hur en styr och tar sig igenom forsarna. Andra gruppen körde forskajak och övade på samma sak. Fick även prova att kapsejsa säkert vilket var välbehövligt för när vi senare körde lite i mer strömt vatten och några rullade runt.

Efter lunch åkte vi som körde forskajak till samma ställe som forsrännarna och paddlade fram och tillbakas för att öva på att ta oss fram i strömt vatten. Kul och jobbigt! Vi övade även på att kasta säkerhetslinor till folk som simmade i forsen, kallt men väldigt skönt då det var ganska varmt den första dagen.

Varje kväll var hade vi ett ca två timmar långt teoripass med lite blandad info om hur en läser av forsar, olyckor inom sporten och säkerhetstänk osv. Lärorikt och inte speciellt lugnande när det gäller olyckor…

Andra dagen bytte grupperna, så andra gänget fick köra forspaddling och vi fick köra forsränning. Det var svårt att få till knycken på styrningen, speciellt med regn och blåst och kallt vatten som gjorde det liite svårare att koncentrera sig. Efter något försök och tålmodigt instruerande från Johan från Forsknäckarna gick det betydligt bättre och efter lunch övade vi på att åka ner för forsen och sen bära tillbaka flertalet gånger. Vi fick även öva på att flippa tillbaka båten, antingen med fliplina eller genom att sätta fingrarna i hålen som finns undertill. Sen skulle vi ta oss upp i båten själva och hjälpa näste person på tur upp i båten.

Tredje dagen fick ena gruppen först åka och ro en bunkboat (har jag för mig att det hette!) som är som en stor gummibåt som en ror med (med hjälp av de andra som paddlar). Jobbigt för bröstmusklerna men kul det också! Betydligt lugnare strömmar där så det var rätt lugnt, men en märkte snabbt när vi tog ett dopp hur strömmarna tog tag i en mer än en trodde. Efter lunch byttes vi av och min grupp lärde oss att sätta z-drag och rigga säkerhetslinor ifall båten skulle fastna i forsen. Kul med lite nya knopar och riggar men det var ganska svårt att få all info att stanna i huvudet. Vi övade även på att kasta säkerhetslinor igen då det är viktigt att pricka personen som ligger i forsen när det väl är dags! Denna gången gjorde vi det dock på land och mot en stackars ryggsäck.

Fjärde dagen var söndag och vi tog bilen till Ekorrsele för att köra tillsammans med Forsknäckarna i Vindelälven. Bil till startstället, lite paddling för att komma till en ö för att reka forsen. Många frågor och saker att komma ihåg. När alla var nöjda gick vi tillbaka till gummibåtarna och började första färden neråt! En del adrenalin vid första svängen då en inte ville hamna för långt åt sidan och slå i bergsväggen… Men allt gick bra! Dagen fortsatte, forsränning ner, bil upp och sen bära ner den till vattnet. Vi fick testa att styra flera gånger var medan de andra satt där fram och fick alla vågorna över sig!

På kvällen skrev vi prov och alla blev lyckligtvis godkända! Sen åkte vi tillbaka till Ekorrsele för att spendera sista natten där i deras fina stugor! Riktiga lyxsängar om en jämför där vi bott tidigare i veckan.

Sista dagen fick vi vara med på en riktig tur med en skolklass för att se hur det går till. Ingen ramlade i! So it’s a win. Efter lunchen simmade vi i forsen! Otroligt trevlig kombination av fullproppad mage, tight våtdräkt, ännu tightare flytväst och adrenalin och många kallsupar på det... Men det var kul!

Allt som allt, rolig vecka med många som vill köra mer både forsränning och paddling. Och många trötta kroppar!