v 8 Lavinutbildning Storulvån

Larmet gick vid 04:15 på måndagen och jag möttes av nyvakna klasskompisar som gick runt kisandes i det starka automatiska korridorsljuset. Veckoansvarig som jag var hade jag bestämt uppsamling redo vid bilarna 04:45 för att komma iväg 0500, och 04:59 började vi rulla. Otroligt bra jobbat för vår klass, ibland kan det där med tid och planering vara svårt för vissa…

Med ett kort stopp i Vilhelmina och ett lite längre i Östersund hos Fjellpuls var vi framme i Storulvån runt 12. Sega och möra fixade vi iordning oss, paxade de bästa sängarna, åt och klistrade på hudarna för att gå på en uppvärmingsstur på eftermiddagen. Vi delades upp i två grupper och knatade iväg, den lite mindre erfarna gruppen med Emil och den mer erfarna med Martin. Vi som gick med Martin fick en go utmaning direkt-upp för personalbacken (den branta och jobbiga vägen). Jag som går på splitboard och inte gått så brant innan hade det tufft, hade vart skönt med lite mer ordentliga stålkanter eller skarjärn då underlaget var gaaaanska hårt. Kan ha ifrågasatt alla mina val i livet på vägen upp men det försvann när vi till slut fick snida om och åka neråt.

Dag två började med teori i någon timme, där vi pratade lite om lavinutrustning, olika typer av laviner och kamraträddning. Sen väl ute övade vi mer på transceiver-sök med både en och två transceivrar igång. Finlunch på en sten i lite solljus och sen ytterligare några sök. Efter det gick vi igenom grävteknik och lite om snöns olika lager! Några svängar senare var vi tillbaka hemma och hade lite teori igen. På kvällarna tog vi det mest lugnt, några bastade i den gigantiska bastun (kanske inte gigantisk men betydligt större än de vi hade i Hemavan!), hängde uppe på loftet, lagade mat i självhushållsköket som blev trängre och trängre för varje dag eller hängde i stugan.

Dag tre: teori på morgonen som alltid, sen ut på en dagstur. Båda grupperna tog sig upp till den barblåsta och isiga toppen Lill-Getryggen(?). Väl där fick vi ändra vår rutt pga väder som inte följde prognosen och snö som inte existerade där vi ville åka ner. Vi tog lunchpaus i våra vindsäckar och fortsatte knata uppåt till turisttoppen av Getryggen. Andra gruppen stannade på Lill-ryggen och grävde lite i snön tror jag och undersökte de olika lagren. På toppen tittade solen fram igen och vi fick till några snygga bilder, speciellt på Johan som var nöjd över att han tagit sig till toppen och äntligen får köpa det efterlängtade tygmärket i shopen på fjällstationen.

På vägen ner fick vi några sköna svängar i lite mjuksnö och lite fler svängar på hård vindpackad snö, men vi klagar inte! Nästan nere mötte vi Gustaf o Mike som fixat ett lavinscenario åt oss. Båda tranceivrarna överlevde och vi fick öva på att söka med skidor och brädor i ski-mode.

Teori igen på eftermiddagen. Jag har blandat ihop de olika teorilektionerna men vi har i alla fall gått igenom vad som utgör om det är lavinfara eller inte, hur en mäter hur brant det är, hur en väljer säkra terrängval osv. Muy interesante. Efter det ännu mer bastu o mer folk i köket och uppe på loftet. Lyckats matcha in att vara i Storulvån samtidigt som en gymnasieklass… Lite blandade känslor över dem, enstöringar som vi är ibland.

Dag fyra! Tiden går fort när en har roligt osv. Examinationsdag, dun dun dun duuuuun. Två tester, ett praktiskt och ett teoretiskt. Det praktiska bestod av ett transceiversök och sondning av två transceivrar inom ett 30x30m område (ish) inom 5 minuter. Efter lite krångel med ditten och datten kunde alla fullfölja uppdraget. Vi fick göra den teoretiska delen inomhus då vädret inte var på sin finaste sida, med starka vindar o ca 10% sikt (oklar källa). Tre bilder på tre olika face, vi skulle välja väg upp och väg ner och tänka på allt vi lärt oss under dagarna. Gick galant även här (tror jag i alla fall…).

Dag cinco, sista dagen. Gick upp tidigt, tog med oss all packning och tog upp väldigt stor plats nere i fjällstationen (sorry Simon och Emil).

Sen var det dags att ta sig ut i regnet, blåsten och den dåliga sikten. Otroligt taggade började vi vår tur upp mot toppen av ett berg jag har glömt namnet på som vi planerat dagen innan när prognosen såg annorlunda ut. Vi gick en bit upp för berget men innan det började bli brant bestämde vi oss för att vända om då det var väldigt dåliga förhållanden, tänkte att det är bättre att spara kroppen till framtida och bättre åk! Åkning på is och skare är inte så himla najs ändå. Fast vi fick några fina svängar ner till bilen igen, så det är alltid något. Andra gruppen fullföljde sin tur, tappra själar som de är.

Nu har vi lite bättre koll och kan förhoppningsvis hålla oss bort från laviner och skulle det mot förmodan hända så kan vi rädda varandra.

Be safe out there u guys, ha med lavinutrustning, läs på om den, prognoserna och laviner innan ni ger er ut, OK??? Thanks, bye