v 3 Klimat och meteorologi

Efter julledighet, nyårsfiranden och egna projekt sammanstrålade klassen åter hemma i Storuman vecka 3. En vecka där vi skulle få klimatläget levererat utan förskönande maskering och se vår egen påverkan på planeten i vitögat. Tungt? Vi laddade upp på skidstadion med skidlek ledd av Åsa. Kors och tvärs, hoppandes, baklänges nerför backar, slalom runt koner och enbensåkning – där missade Storumans invånare veckans underhållning!

Sen kom Calle Lundberg och gav oss en inspirerande eftermiddag om vägen till, och arbetet som bergsguide. De kommande två dagarna fick vi sedan ta del av hans egen resa från att vara en heliguidande, vinterjagande globetrotter till att idag driva sitt eget företag där resor med tåg, buss och hundspann tar deltagarna till Skandinaviens bästa topptursåkning. Han delade med sig av klimatforskarnas bild av läget och vilken omställning som krävs för att vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen och inte överutnyttja jordens resurser. Vi hade givande diskussioner och reflektioner både kring vår livsstil och hållbart företagande/ecotravel.

Efter dessa dagar tänker vi nog alla till lite extra kring vad vi äter, friluftsbranschens prylnörderi och resande. Kvarvarande två dagar lärde Åsa oss att läsa av annalkande väderomslag utifrån molnen. Bra att komplettera SMHIs väderprognoser med. Vi fick även lära oss om olika väderfenomen och varför fjällvädret kan vara så oberäkneligt. Sådant man kan ha nytta av under kommande turer!