v47 Friluftsmatlagning

Denna veckan har vi lärt oss att torka vår egen mat, både teoretiskt och praktiskt. Vi har lärt oss om matens betydelse för den fysiska prestationen och säkerheten ute på tur.

Under hela måndagen och tisdagen lärde Anita oss med sin stora erfarenhet och inspiration hur vi sparar både pengar, vikt i ryggsäcken och hur vi får mer kontroll på näringsämnena och det vi får i oss.

I slutet av två intensiva dagar gjorde vi en stor och välsmakande buffé där vi lagade maträtter av alla ingredienser vi hade testat torka. Vi torkade bl.a. mycket olika grönsaker och frukter, tofu, ost, bönröror och olika sorters charkuterier och kött.

Onsdagen var vi ute på hembygdsgården på Luspholmen med Håkan och lärde oss om hur man konserverade maten förr. Vi fick i grupper hjälpas åt att hålla processen att torka renkött igång. Tunnbröd i vedeldad ugn kavlades och bakades också för fullt med hjälp av skolans vaktmästare Fredrik. En snabb titt med mycket intressanta berättelser om alla gamla ting i museet i hembygdsgården erbjöds också.

Torsdagen fick vi tid till eget förfogande att antingen planera ett fyspass som vi ska hålla för klassen för att öva vårt ledarskap, eller tid att studera inför kommande jägarexamen om två veckor. Fredagen var vi också lediga då kommande veckor planeras bli intensiva och vi har ibland även skola på helgerna. Då det varit fantastiskt klart väder, rimfrost, strålande sol och fina skridskoisar hela veckan spenderade de flesta i klassen den mesta av tiden utomhus istället för att studera. Undertecknad och en stor del av klassen åkte till Jämtland över helgen för att åka skridskor och prova skidor.

Hummus, ärtpesto, div smaksättningar och bönröra.

Einar och Mike presenterar vad som ligger och torkar.

Torkat och klart!

Degen!

Veckoansvariga Ellen kavlar ut! Fina tröjan från Storumans kommun
Vedeldade tunnbröd!

Fina isar utanför Östersund.