TB v.39 Primitiva

Den primitiva veckan är nästan precis som den låter.

Istället för att bo i tält, sova varmt i sovsäck och laga mat med hjälp av stormkök så byggde vi vindskydd, sov på granris och lagade maten antingen över öppen eld eller i kokgrop.

Dag ett: Tidigt på morgonen precis före avfärd fick en av oss åka ambulans istället. Detta ledde till att vi kom iväg lite senare än tänkt. Väl i Våsträsk skulle vi gå sex kilometer till den plats vi skulle läger. P.g.a. sen avfärd ifrån Storuman så blev hela schemat försenat och vi hade inte nog med tid för att bygga ett vindskydd utav det material som skogen erbjuder. Därför fäste vi presenningar mellan fyra träd som formades till två stora sovalkover där vi tryckte in 12 ”lättfrusna” fjälledare.

Dag två:

Med en god natts sömn (allt är relativt) så började vi nästan omedelbart att samla material till kåtan som vi skulle bygga. Den hann inte bli helt färdig, men nog bra för att det skulle kunna bo i den så lugnade vi ner oss ett slag. Då kom regnet.

Dag tre:

Under hela natten hade det varit storm. Kraftiga vindar och med rejäl nederbörd sov vi… Helt okej. Dagen bjöd på bättre väder och gav oss chansen till att förbättra kåtan. Med nattens äventyr märkte vi var och hur kåtan kunde förbättras. Vi märkte snabbt att det inte kunde bli för mycket granris, varken på väggarna eller på marken och att man inte kan ha för mycket ved tillgängligt för att elda.

Dag fyra:

Med gårdagens förbättringar så var kåtan i nästintill perfekt. Så som ni kanske förstår var det med glimten i ögat som vi rev den och for hem. De flesta av oss var allt för möra i kroppen, trötta och hungriga för att reflektera över hur fin kåtan faktiskt var, men det var den.

Den här veckan gav oss många lärdomar, men den största var vart gränsen går för våra egna begränsningar. Några av oss skulle kanske till och med rekommendera vänner och familj att göra något liknande, dock hade några av oss förbjudit det. /Gus