Guidning för människor med synnedsättning.

Hello! 

Vi fick äran att få guida ett gäng härliga människor med väldigt stora hjärtan och en stor öppenhet mot oss nybörjare inom arbete med människor med synnedsättning. Vi spenderade en vecka med dom i Hemavan och den bestod av vandringar i olika svår terräng, och med olika teman på dagarna som vi hade planerat tidigare. Vi hade alla fått olika dagar att ansvara för och planera hela dagen för dom vad som skulle ske. De andra av oss fjälledare som inte planerade hjälpte till att ledsaga dom som behövde hjälp med det. 

Några av temana vi hade var flora och fauna, då var vi och besökte naturum och botaniska trädgården som finns i Hemavan. På kvällen sedan hade vi en lite föreläsning om olika typer av bergarter och hur dom uppståt. 

Ett annat tema var Samiskt, vi besökte Atoklimpen som är ett heligt berg för samerna. Sigrid Stångberg var med oss under förmiddagen och berättade allt hon kunde om Atoklimpen som var väldigt mycket då hon själv var same ifrån området. Hon bjöd även också på jojk och härliga historier. Några av oss och deltagarna tog sig en tur till början av toppen och kände på den berömda offerstenen som buktar ut ur berget.

Sen hade vi möjlighet för dom deltagande att få sova ute två nätter, vilket det var fyra stycken som gjorde. Dom hade haft det super bra och var riktigt nöjda över övernattningen. 

Veckan var en stor utmaning för många i klassen då många av oss inte har varit i kontakt med människor med så mycket synnedsättning som dessa hade. De allra flesta av deltagarna behövde ha hjälp på ett eller annat vis med ledsagning på vandringarna. Dom lärde oss väldigt mycket om tillit och om att inte låta något stoppa dig för att gör det du tycker om! Det var så fantastiskt att se deras positivitet till allt som dom gör i sin vardag och att dom inte har gjort sin synnedsättning till något problem i deras liv utan att dom kan göra lika mycket som vem som helst. Och självklart kan dom det! Dom blev en stor inspiration till många av oss att följa våra drömar och inte låta något vara till hinder. 

En riktigt lärorik och inspirerande vecka!!