Botanik

Hej alla vänner som följer oss på våran resa till fjälledare! Vi har nu startat vårat andra efter praktik och lov. 

Veckan som varit har vi hängt i Hemavan området tillsammans med Inga-Lill och hennes sherpa Cicki. Båda två har gått fjälledarlinjen men jobbar nu med andra saker. Även om dom intw längre jobbar som fjälledare så är dom två blomentusiaster med väldigt mycket kunskap om fjällens blommor. 

Under veckan har vi fått lära oss om fjällens blommor, exempel om tätört som man kan använda för att göra fil av eller att inne i smörbollen så kan man hitta en fluga om man försiktigt öppnar blomman. 

Vi har också varit på blomjakt och letat efter sällsynta blommor. Vi hittade två av tre blommor. Dom vi hittade var Gukusko och Isranukel, vi letade också efter Brudkullan men den hittade vi aldrig tyvärr. 

Som avslutning på veckan tog vi oss till Atoklinten vilket är ett heligt berg för samerna och ett berg som består av serpentin. Vilket är en väldigt giftig bergsgrund där inte många växter kan leva. Men det fanns en växt som var stark nog att klara av de gifter som finns där och det var fjällnejlikan. 

Atoklinten, helig plats.  Fjällglim.

Isranukel.

Fjällnejlika.

Gukusko.

Hönsbär.

Ängskoval.

Fjällsippa.

Purpurbräcka.

Kommande vecka kommer vi också att vara i Hemavan, denna veckan har vi fått i uppdrag att planera fjällturer och teoripass som är anpassade för människor med synnedsättning. 

Hörs om en vecka! 

Bilderna i detta inlägg är tagna av: Frida Josefsson, Rickard Forsberg, Per Jannesson.  Följ oss gärna på FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola Instagram: fjalledarlinjen