Klätterkurs

Hej!

Vi har nu kommit hem ifrån Stugun som ligger utanför Östersund. Vi har varit där på klätterkurs i en vecka tillsammans med Pro-Access ifrån Uddevalla som hållt i kursen.

Under veckan har vi varit indelade i grupper utifrån vilken kunskaps nivå vi har varit på men alla har gjort samma saker fast på olika nivåer. Det första vi fick göra var att lära oss hur man gör ett topprepsankare och hur man kan använda sig av olika metoder för att bygga det. Bland annat med hjälp av kilar och träd.

Fått lära oss vilka sprickor som är mer tillförlitliga än andra, vilka olika knutar som är säkra och vilka andra knutar som man inte skall använda. Vi har byggt ankare test klättrat och sen rivit, sen byggt nya ankare igen och testat och sen rivit. Varje gång när vi byggde nya ankare så fick nya saker att tänka på eller nya sätt att bygga på med olika redskap och förutsättningar.

Efter denna veckan så kan vi bygga ett topprepsankare, vi kan bygga ett firningsankare, vi vet hur vi skall göra för att få ner någon som hänger på väggen, både om dom har firat sig ner själva eller om dom har klättrat upp. Det vi också får lov till att göra nu efter denna kursen är att vara klätterledare under event med firning och klättring, vi som inte haft något kort innan har nu fått grönt kort.

Här har vi våra duktiga instruktörer Niklas Nathen, Per-Rune Andersson och Eva Rimnäs som vi haft denna veckan! Vi får tackar för denna vecka och hoppas på att vi ses på bergsväggarna!

Bilderna i detta inlägg är tagna av: Frida Josefsson, Natalie Shik

Följ oss gärna på

FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen