Forsränning

Hejsan nu är fäll23 tillbaka med uppdateringar!

Denna veckan startade vi i Storuman med ett kärt återseende av alla i klassen efter några veckor ifrån varandra. Vi började med reflektion av treveckorsturen som vi hade i mars och innan vi återigen skulle lämna Storuman så var Ulla Andersson ifrån Friluftsfrämjandet och lärde oss lite om synskadade och gav oss den information vi behövde ha inför synskadade veckan vi kommer ha längre fram i sommar.

Efter detta så var det fredag och vi åkte till Åmsele för att börja våran forsrännings kurs. På plats hade vi också fått sällsakp av fyra stycken ifrån Ishotellet i Jukkasjärvi. Alltid trevligt att träffa erfarna människor i samma branch som vi håller på att utbilda oss till. Våra instruktörer för veckan var gamla fjälledaren Andre Amonsson, Johan Eriksson, Mikael Eklund och Alvina som var med och hjälpte till med kajakerna.

Under forstännings kursen fick vi lära oss att hantera strömmen i vattnet först i kajak, där vi lärde oss om bakvatten och de strömmande vattnet och hur man vill hålla kajaken för att inte välta. Detta fick vi senare och träna på att hålla en större båt som kunde ta sex stycken paddlare och en guide. Detta var lite mer jobb, svårare när man har flera som paddlar och få alla att paddla i takt och komma rätt i i strömmen. Vi började träna på lugnt vatten och avslutade med att åka nedför en klass 3 fors i närheten av där vi bodde.

När vi var klara med detta och lärt oss det så var det dags att lära sig olika knopar och olika sätt att kunna kombinera dom för att sedan kunna använde till att hämta någon som fastnat i forsen på ett olämpligt ställe eller för att kunna bogsera en båt som har fastnat på ett ställe som man inte kommer kunna få loss den med egen maskin utan behöver ha hjälp ifrån land. Vi fick även träna på att kasta ut en säkerhets lina och vad som är bra att tänka på när man kastar en sån till en person som åker med i forsen. Våran första tanke utan att fått något svar var att kasta den ovanför personen för att då kommer den ju att flyta i kapp tänkte vi men det blir tokigt för att en människa flyter snabbare än en lina som ligger i vattnet.

Varje dag hade vi också ett teoripass på kvällen där vi pratade om säkerhet och vad som gäller för att vara en forsrännings guide, hur regler ser ut inom branschen och hur man tar sig an en fors.

När allt detta var klart så förflyttade vi oss till Ekorrsele och till forsknäckarnas härliga ställe i skogen. Där träffade vi Robert Holmlund och Patrik Edin som är en riktigt forsrännare! Otroligt inspirerande att träffa en människa som har hållt på med en sak så länge och brinner fortfarande lika mycket för det han gör och att han tycker att det är så kul att lära ut det till nya männsikor för att det skall få leva vidare ett bra tag till med duktiga guider. Sen resten av veckan bestod i att träna på att styra och paddla i de lite större forsarna upp till klass 5. Vi fick också möjlighet att simma i forsen vilket var super häftigt och lärorikt!

Tackar alla inblandade för en super roliga vecka!

Bilderna i detta inlägg är tagna av: Malin Nyström, Frida Josefsson.

Följ oss gärna på

FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen