Svelav Pro 1 & Bivacktur

Vecka 7:

I utbildningen har vi just nu mycket fokus på säkerhet vintertid. Vi har gått en lavin kurs där vi lärt oss hur vi kan minska riken att hamna i en lavin. Enklaste sättet skulle ju såklart vara att sluta vistas i sådana miljöer för då är man ju utom fara, men det är dit man ofta drar sig för att gå på topp-tur och åka off-pist. Så för att vi skall kunna jobba säkert i dessa miljöer så har vi gått Svelav pro 1.

Veckan var kombinerad med teori och att vara ute på fjället och kollat in sådan terräng som är lavinfarlig. Vi pratade mycket om lutning, snöförhållanden, väder och mänskliga faktorer som kan påverka starten av en lavin. Vi pratade om snökristaller och olika typer av snö, vi grävde en snöprofil för att ta reda på hur snön såg ut under det översta lagret. Detta är saker man kollar på innan man ger sig ut så att man kan färdas så säkert som möjligt. Vi pratade också om vart man kan hitta information om lavinfaran i sitt område. Vi var inne och kollade på lavinprognoser.se och tittade vilken typ av information man kunde få där, sen finns det ofta information på varje skidanläggning om läget för lavinfara.

Men hamnar man i en lavin eller man ser att någon hamnar i en lavin är det också bra att veta vad man skall göra för att kunna rädda livet på den personen. Så vi har också lärt oss att använda transceiver, sond och spade. Vi har fått träna på att söka med transceiver, vilken teknik man skall ha när man sondar och grävtekniker. Vi fick testa att gräva som om det vore att det hade gått en lavin och att det fanns en person som skulle hittas. Vilket var mycket tyngre än vad många av oss hade föreställt sig. Avslutningsvis för att få godkänt i kursen så skulle man under 5 min hitta två transceiver med hjälp av att söka och sen sonda.

Vecka 8:

Fortsättning på vintertemat med att lära oss mer om hur det är att vara ute på vintern, så har vi denna vecka varit ute på en bivack tur där vi har bott i en typ av bivack som kallas för snöka. Vi har i lag om tre fått gräva ut våra egna och med lite bra att tänka på fått konstruera våra egna och fått reflekterat över vad vi hade kunnat gjort annorlunda och vad som vi gjorde bra. Vi har också gått igenom olika typer av nöd bivacker, hur man använder en vindsäck och några gjorde en topp-tur en av dagarna. Annars hade vi det bara skönt och härligt, bra väder för att bo i bivack fick vi också. Det var en häftig upplevelse att vara inne i bivacken där det var helt tyst och bara några få minus och sen krypa ut och se att det blåser ganska bra ute, snöar och är mot -13 ute.

Detta var också sista turen nu på några veckor med hela klassen då vi nu åker iväg åt olika håll på praktik. Nästa gång klassen är samlad är v.14 då vi fortsätter med den sista planeringen inför våran tre veckors tur. Så mer kommer ni höra ifrån oss efter den.

Bilderna i detta inlägg är tagna av: Natalie Shik, Per Jannesson och Frida Josefsson.

Följ oss gärna på:

Facebook: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen