Utrustningsvecka och Alpin steg 1.

Utrustningsvecka:

De senaste tre veckorna har varit tre ganska så intensiva som hela våren kommer att vara för oss. Vi har under vecka 3 fått testa våran utrustning inför tre veckors turen, lärt oss att tälta och bygga ett läger i snön, vi byggde quinzee som var tanken att vi skulle bo i hela veckan. Men det milda vädret hade andra tankar om våran vecka. Vi hade ställt in oss på många minusgrader och att vi skulle frysa. Frysa var dock något vi inte gjorde mer än om kanske lite tår. Vi hade nästan plusgrader hela veckan och det gjorde att de som hade lyckats bli klara med sina quinzees bara sov en natt i quinzeen eftersom att det milda vädret gjorde att rasrisken blev för stor. Sen fick vi en väderrapport som sa att det skulle komma in en storm på 37m/s i byarna kl.10 den kommande morgonen, vilket då gjorde att vi fick börja tänka på vår säkerhet.

Vi började prata om vi skulle stanna på den läger plats vi hade byggt upp, evakuera och avbryta eller om vi skulle flytta på oss närmare till våran säkerhets stuga men ändå kunna få uppleva en del av stormen. Vi diskuterade situationen ur olika vinklar om hur vi hade gjort i en situation med riktiga gäster, om vilka olika miljöer vi hade kunnat vara i och hur vi hade agerat då. Det vi var överens om var att om vi hade haft en grupp ute på tur så hade vi sökt oss ner till en säker terräng, hade inte möjligheten funnits att hitta en säker terräng så hade vi tagit oss ifrån kalfjället och ner i fjällskogen och sedan evakuerat. Vi hade också gjort detta redan samma kväll som vi hade fått reda på hur vädret skulle kunna komma att bli bara för att vara på säkra sidan.

Våran situation gjorde iallafall att vi bestämde att vi skulle stanna kvar i lägret över natten och börja packa ihop tidigt på morgonen för att hinna sätta upp lägret på nya stället innan stormen skulle komma. Vi fick då träna på att hålla ihop gruppen genom att testa "kalle, adam, olle" vilket är ett sätt som militären använder för att kunna kontrollera att allt är okej. Att vi flyttade lägret gjorde att vi fick tänka lite extra på hur vi satte upp tälten, hur vi på ett så säkert sätt kunde undkomma så mycket vind som möjligt och hur man skall tänka vid bygge av ett läger där det kan bli storm med allt ifrån toalett till att bygga en mur. Turen slutade med en trasig skida och lite skoskav så denna gången blev vi skonade från både vind och skador!

Alpin steg 1.

Förra veckan var vi i Hemavan igen och vi som inte åker snowbord var där och gick Alpin 1 som snowboard åkarna gjorde v2. Det var en väldigt givande vecka vi hade en väldigt duktig instruktör Jonas "fjune" Selberg (fd Eriksson). Vi alla lärde oss väldigt mycket om både vår egna åkning och tagit den till en ny nivå samt fått en bra och grundlig insyn i skidlärarvärlden. Vi fick lära oss om den stora bubblan med de tre mindre bubblorna i som är så viktiga för skidåkningen. Där de olika bubblorna symboliserar, balanserande rörelser och är nått vi verkligen kan efter denna veckan. Hur man genom vridande, kantreglerande och kraftreglerande rörelser kan påverka den balanserade rörelsen till att att åka skidor och vad det faktiskt har för betydelse för att kunna åka rätt på dagens carving skidor.

För att vi också då skulle lära oss mer om just carving skidan så hade vi en kväll då vi var på studiebesök inne i skiduthyrningen i centrumhuset där vi fick känna på olika skidor och vilken skida man använder till vilken skidåkning och vad de har för betydelse för att man skall kunna åka så bra som man bra kan. Också pjäxans betydelse av att den sitter bra på foten, vad syftet med stavar är och när dom är bra att använda eller inte använda. Sen de viktigaste av allt hjälmen!

Vi gick också igenom hur man på olika sätt kan lära ut att åka skidor beroende på ålder och syfte. Vi testade på att åka lite offpist, för vissa var det en större utmaning än för andra. Men alla lärde vi oss något nytt om oss själva. Sen hade vi två som fick testa på att ha kontakt med sjukvårdarna på plats. En som fick en spricka i armen och en annan som fick hjärnskakning, Så denna veckan bjöd på lite av varje. Vi tackar vi Jonas för all kunskap han delat med oss och all skidinspiration till att fortsätta och utvecklas till att lära oss ännu mer och vi hoppas att vi kommer att stöta på honom i skidbacken snart igen!

Bilderna i detta inlägg är tagna av: Natalie Shik, Amanda Mannervik och Alexandra Tollstern.

Följ oss gärna på

FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen

#hemavan #alpin1 #vinter #skidor #turskidor