Tillbaka efter lovet

Hej!

Nu är vi tillbaka efter lovet och här får ni lite om vad vi har gjort dom två första veckorna!

Vecka 2.

Första skolveckan efter lovet har varit väldigt lugn. Vi startade med att på måndagen få en kort genomgång av Åsa om lite vintersäkerhet. Vi byggde quinzee, gick igenom hur man bygger en bivack av olika typer och vilken typ som är bra till vad. Vi fick även i uppgift att bygga en vindvall som skydd för att kunna sätta upp ett tält med endast 5 pinnar och vår fantasi.

Mellan tisdag och torsdag hade vi duktiga André Amonsson ifrån Avafrost som guidade oss genom teori och skoterkörning, för att vi skulle kunna klara av att ta skoterkortet så bra vi bara kunde. Alla i klassen fixade provet så nu får vi också köra skoter utan guide. Så se upp för nu kanske vi även möts ute i skoterspåret!

Adam L., som var klassansvarig för veckan, hade fixat lite olika scenarion så att vi som inte hade skoterkörning kunde repetera våra kunskaper ifrån NOLS Wilderness First Aid-utbildningen vi hade i höstas.

Sen på fredagen hade vi kallväder-kurs med Adam H och Rickard. De gick igenom bra saker att kunna till våra kommande vinterturer och vad som alltid är bra att tänka på när man är ute vintertid. Tipsen är inte bara bra på fjället utan funkar lika bra att hålla koll på i skidbacken eller när man åker skoter.

Vecka 3.

Nu har andra veckan gått sen lovet och den var lite mindre hektiskt än förra veckan. Denna vecka har vi bollat två ämnen i luften, vilket har varit meteorologi och planering inför vår aktivitetsdag som vi v.6 skall hålla för eleverna som går i grundskolan här i Storuman.

Vad gäller meteorologin har vi lärt oss om väder och moln, både teoretiskt och praktiskt. Genom att vara ute och studera molnen har vi fått försöka spå vilket väder som väntar. Vi upptäckte att det var lite svårare än vad många av oss trott med meterologi. Vi har också fått lära oss om skillnaden mellan en kallfront, varmfront, lågtryck och högtryck. Man kan ju tänka att man logiskt kan räkna ut vilken front som hör ihop med vilket tryck, men så lätt är det inte. Man skull kunna tro att ett lågtryck hör ihop med en kallfront men det gör det inte. Ett lågtryck hör ihop med en varmfront och då väntas ofta varm och fuktig luft, medan ett högtryck hör ihop med en kallfront och då kan man räkna med kall och torr luft.

När vi inte har haft meteorologi har vi planerat inför den aktivitetsdag vi ska ha med grundskolan. Detta har vi gjort i grupper. Varje grupp fick varsin årskull att planera inför. Den här uppgiften kan men verkligen kalla utmaning då vi har väldigt ont om tid på oss att planera och få ihop bra dagar för eleverna. Som alltid gör vi det bästa vi kan av situationen. Vi har fått ungefär tre dagar totalt på oss att planera hela alltet. Vi har redan haft två dagar denna vecka och sista dagen är dagen innan vi skall hålla i aktiviteten. Varför det blir så lite planering är för att vi samtidigt skall göra en massa andra roliga saker. Nästa vecka ska vi vara ute på tur halva veckan och bo i quinzee, och veckan efter det har vi måndag till söndag med Alpin-utbildning steg 1. De kommande veckorna kommer att bli hektiska, väldigt roliga och givande!

Så, nu laddar några av oss batterierna i Hemavan med utförsåkning och andra laddar hemma med packning, eller filmtittande, eller något annat skojigt. Hörs snart igen!