Jägarexamen & Skidor/Sowboard

Jägarexamen

Förra veckan hade vi jägarexamen då vi gick igenom lagen och vapen, så nu vet vi vilka lagar som gäller och vilka kalibrar, olika patroner och kulor man får skjuta vilka djur med. Vi fick också på torsdagen testa att skjuta i en simulator, för en del så var det nytt att hålla i ett "vapen" och för andra var det inget nytt alls. På söndagen var första del momentet över att ta jägarexamen och det var det teoretiska provet och till våren blir det praktiska provet på skjutbana. Vi tackar Åsa ifrån Svenska Jägarförbundet för dessa två veckor och för att hon förberett oss så bra inför provet med all kunskap som vi kommer behöva i framtiden när vi ska ut och jaga.

Skid/snowboardåkning egenfärdighet och intro kurs.

Denna veckan har vi varit i Kittelfjäll och åkt skidor/snowboard efter egen färdighet och tränat på olika saker som vi behövde träna på. Vi hade lyxen att få ha backen för oss själva då Kittelfjäll var snälla och öppnade liftarna enbart för oss! Så det tackar vi Kittelfjäll så hjärtligt för!! Vi har haft toppen dagar i backen och alla har gjort fina framsteg i sin skidåkning/snowboardåkning. Vädret har det varit helt okej med minusgrader, dock lite blåsigt men bara en extra utmaning att hålla balansen på skidorna/snowboarden. Vi har bott i fina timmerstugor hos skilodge i Kittelfjäll med gång avstånd till backen. Helt perfekt! Vi fick även ett trevligt studiebesök på hotellet där Jan som jobbat i Kittelfjäll i 20 år berättade om dess historia och hur backar och liftsystem kommit till och hur dom jobbar.

Igår kom vi hem efter två dagars skid/snowboard intro i Tärnaby med Friluftsfrämjandet. Alla i klassen gick intro förutom Per som

gått introt tidigare och gick istället trimning och certifierade sig för steg 1 (Grattis till Per) som vi andra kommer att gå i början på nästa år och då kommer större delen av klassen att gå skid

steg 1 och den mindre delen kommer att gå snowboard steg1.

Efter denna helgen kan nu alla i klassen vara med och som hjälpledare i en skidskoleklass. Vi har under dessa två dagar fått lära oss lite om skidskola, olika knep om hur man börjar att lära ut skidåkning till någon som aldrig har åkt innan. Vi har gått igenom olika sätt att använda sig av plogen och hur man på ett lekfullt sätt kan få barnen att tycka det är kul och glömma bort eventuella rädslor, vi har fått testa på olika svängar som stämsväng, plogsväng och sladdsväng. Vi har tränat på våran egna teknik och gett feedback till varandra, vi har fått feedback ifrån vår instruktör om va vi själva behöver tänka på i våran åkning, vi har haft teoripass där vi pratat om olika ledarstilar, olika sätt att lära ut, hur barn utvecklas, vad dom utvecklar i olika åldrar och vad som kan vara extra viktig att tänka på vid de olika åldrarna. Vi har också gått igenom utrustning, skidor, pjäxor, stavar och dess funktion, hur vi på olika sätt kan använda oss av skidorna och våran kropp genom att luta oss inåt backen, bakåt eller framåt på skidorna, vrida foten, fördela och flytta vikten mellan skidorna och hur viktigt det är att utrustningen sitter bra för att den skall funka som allra bäst.

Idag var sista skoldagen och den bestod bara utav att pyssla och utvärdera veckan som har varit. Så idag går vi på jullov och är tillbaka igen den 8 Januari utvilade och redo för nästa termin.

God Jul och Gott Nytt År!

Önskar Fjäll 23

Följ oss gärna på

FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen