Djur och natur i Pieljekaise


Denna veckan har vi varit i Pieljekaise med Elin W ifrån Fjäll 22. Veckans tema var djur och natur, vi startade måndagen med att jobba i våra tältlag med att ta fram information om Pieljekaise. Det var information om vilka växter och djur som finns där, bergsarter, vilka regler som gäller i nationalparken och vilken sameby som är där och om renen och lite om deras historia. vi fortsatte att jobba på med planering inför turen och fick mer information av Elin. Skoldagen var slut men långt ifrån slut för oss, på kvällen återstod packning och sista förberedelserna med maten.

På tisdag startade vi med busstur upp till Jäkkvik och där vi även startade våran vandring, ett tältlag fick uppgift att göra en turplanering för första biten upp till våran lägerplats. Där de skulle använda sig av kunskapen vi lärt oss under fjällsäkerhets veckan. Vi kom tryggt och säkert upp till våran lägerplats på fjället där vi skulle sova två nätter. Onsdagen bestod av att spåra djur och försöka hitta dom. Vi började dagen med att vara så tysta vi bara kunde för att inte skrämma bort dom, men det lyckades vi nog skrämma dom för vi hade inte så tur att få se någon älg som var huvudmålet. Men det var spännande och intressant ändå för vi fick lära oss om växter och om lite andra saker istället. På eftermiddagen sen så hade vi kompass övning där vi fick olika punkter vi skulle gå till med hjälp av kompassriktning. Det är en sak som inte går att träna på för mkt, man lär sig alltid något nytt ex som att lägga kompassen efter dom bruna linjerna på kartan och inte efter rutnätet.

Efter att vi spenderat sista natten i vårat läger med en fantastisk utsikt så packade vi ihop på torsdagen och fick en ny övning av Elin där vi skulle göra en turplanering i våra tältlag till nästa ställe vi skulle tälta på. Denna gången var det på allvar eftersom att vi skulle planera hur vi skulle ta oss dit, hur lång tid det skulle ta, vad för hinder kan vi stötta på, kan vi gå vilse och vad gör vi då, plus allt annat att tänka på som lunch och raster. Det blev en intressant torsdag för oss alla när vi för första gången skulle gå själva med kompass riktning utan någon ledare, för dom flesta av oss så blev det ett äventyr när några av oss blev tvungna att vada över ett ställt för att kunna ta oss till lägret. Och tack vare Elin så gick det säkert och tryggt att vada över. Hon förklarade också väldigt bra med risker som det innebär att vada över och vad man bör tänka på om man måste vada men att men helst skall undvika att vada. Alla kom fram till den nya läger platsen i säkert förvar. Denna kvällen fick vi oss också en läger brasa där vi värmde oss ifrån kylan.

Siata kvällen bjöd på fantastiska vyer, vi fick se super fint norrsken och fin måne. Denna kvällen la vi oss

nöjda och stolta över dagens övning att alla hade klarat sig och varit duktiga. Fredagen som var sista dagen med några få km till slut målet Gauto så njöt vi en sista gång innan denna veckan äventyr var över. Vi kom fram tidigare än bussen så vi fick vänta men då hade vi tid för den sista reflektionen för veckan.

Summering av veckan: älg, frost, minusgrader, växter, fåglar, fantastiskt, kalla tår, smyga.

Följ oss gärna på

FB: Fjälledarlinjen - Storuman Folkhögskola

Instagram: fjalledarlinjen