Fjällsäkerhet


Då var en ytterligare en vecka förbi för oss i fjäll23. Denna veckan har bestått av fjällsäkerhet där vi har fått orientera oss med karta och kompass, tagit ut koordinater och referens punkter. Vi har räknat ut hur många steg vi tar per 100m i olika terränger och att använda gps, gjort turplaneringar där både tid, höjdmeter, distans och terräng skulle tas med i beräkningarna. Också hur ofta och många stopp man behöver ha, vi fick lära oss hur man på ett smart och bra sätt man kan lägga upp sin planering iform av olika ben som går till olika delmål under en tur.

I onsdags hade vi trevligt besök utav Hans "Hasse" Larsson ifrån SARinfo som föreläste om olika kommunikations system, vilka som passar bättre och mindre bra till olika typer av aktiviteter, fördelar och nackdelar med envägskommunikation och tvåvägskommunikation, mycket intressant!

För att också testa våra nya kunskaper så var vi ute på tur i Marsfjäll från torsdag till fredag. Det blev en av gruppernas turplanering som dom hade planerat tidigare i veckan. Där vi gick på kompassriktning och fick testa på att med hjälp av fasta punkter i omgivningen ta reda på vart vi befann oss på kartan, vi tog också fram koordinater och tänka igenom vart vi skulle kunna få en helikopter att landa både praktiskt och säkert. I turplaneringen så ingick också att göra ett försök att bestiga marsfjäll och det lyckades vi med. Bestigningen bjöd på olika njutningar, några fick utlopp för lite extra energi och andra uppleva sin första toppbestigning. Tur är vi en go klass och hejar på varandra när självförtroende och motivation sviktar. Vi är många olika individer med olika erfarenhet och kunskap men ändå gör vi allt som en grupp och hjälper varandra det är en fin egenskap klassen har! Vi tog oss upp på toppen på bra tid och hade en skön och härlig vandring tillbaka till marsliden där bilarna stod och väntade på att få ta oss tillbaka hem.