NOLS/Primitiva veckan

Fjäll 23 har nu haft några veckor här i Storuman och påbörjat våran resa mot att bli fjälledare. Här kommer ni att kunna följa oss och vad vi gör på dom olika veckorna är man intresserad så kan ni också följa oss på Facebook: Fjälledarlinjen - Storumans Folkhögskola och på Instagram: fjalledarlinjen.

NOLS Wilderness Medicine:

Detta var en väldigt intensiv och intressent vecka. Veckan började med att vi fick en HLR kurs där vi bland annat fick testa HLR på vuxna dockor och bebis dockor. Efter HLR så gick vi vidare till att lära oss hur man kan ta hand om olika skador ute i vildmarken. Vi fick spela patienter och agera sjukvårdare i olika scenarion som vi skulle lösa, det kunde vara allt ifrån att någon hade ramlat och skadat foten till att någon hade vält med kanoten i vattnet och var helt blöt och nedkyld.

1. I´m number 1

2. What happened to you?

3. No germs on me

4. Are there any more?

5. Dead or alive?

Veckan avslutades med ett nattscenario där vi blev testade på våra nya kunskaper, super häftig upplevelse och det var en vecka med mycket adrenalin och ny kunskap. Vi tackar Lena och Malin ifrån NOLS Wilderness Medicin för en super-intressant vecka!

Summering av veckan: Adrenalin, blod, benbrott, proffsigt, överraskning och testa gränser.

 

Primitiva:

Veckan som har varit nu började vi måndagen med Magnus Binder som är en gammal fjälledare och fiskeprofil från Sorsele. Han lärde oss om vad som är bra att tänka på när man eldar ute i skogen, vad man kan använda exempel en stor sten till och vilket virke som är bra att elda med och mindre bra. Vi byggde också en bro och början på ett vindskydd som gemensam samlingsplats.

På tisdagen började våran primitiva vecka, vi började dagen vid skolan för att gemensamt ta oss ut till stället där vi skulle hålla till dom närmsta dagarna. Sen väl på plats så byggde en del klart vindskyddet och den andra delen byggde en toalett. Efter att det var klart var det dags för varje grupp att hitta en bra plats att bygga sitt nya hem på och det var bara att börja bygga. Alla hade olika idéer om hur deras boende skulle se ut och slutade i olika varianter som kåta, vindskydd och hydda mot stora stenar.

På onsdagen var det fortsätta bygga och vi fick besök av Magnus igen, han gick då igenom lite om fiske och gick runt och kollade på våra byggen och kom med idéer och tips på hur vi kunde utveckla det vi redan hade byggt.

Torsdag bestod av att fixa till ännu mer på våra hyddor, samla ved och bara ha det gott. Detta var nog den dagen som testa många av oss mest pga regn, kyla och sömn. Det regnade en del och mycket var blött, det regnade in i några av hyddorna och vissa hade det varmt och skönt och klarade sig bra ifrån regn och kyla.

Summering av veckan: Förtjusning, ovana, hemma, basic och fostrande.