Högalpin kurs Tarfala


Så kom den, veckan som vi både längtat efter och bävat inför, Tarfalaveckan. I Sveriges mest högalpina område och den plats där landrets högsta vindhastighet uppmätts. Vi hade Fjäll 21:s skräckhistorier om sönderblåsta tält färska i minnet men drömde om höga toppar och pudersnö, så vi höll oss vid gott mod. Vi samlade ihop vårt (av praktiker och annat) utspridda gäng i Kiruna, sov en natt i Nikkaluokta och lastade fulla av förväntan upp packning, bergsguiderna Christian Edelstam och Oscar Wahlund, Oscars fru Veronica och deras 8-månaders bebis Stina (tillika vår maskot för veckan) samt oss själva i familjen Sarris stabila skoterkälkar och åkte de 27 kilometrarna upp till STF-stugan i Tarfala. (Ja alla utom andreas som var magsjuk och fick stanna en natt extra i Nikka. Som tur var kunde han ansluta dagen därpå). Vi blev väl mottagna av stugvärds-Lars, STF:s största original som varit stugvärd i Tarfala längre än Håkan Hellström spelat musik.

Ingen tid att förlora, när vi installerat oss och slagit upp tält bar det iväg på topptursskidor upp på Tarfalas glaciärer.

Det hela utvecklade sig till kanske den mest storslagna veckan under hela utbildningen. Dag två var vi uppe på Sydtoppen, via Halspasset och Nordtoppen (en ganska luftig tur!) och dag tre bjöd på (ännu luftigare) kamvandring och brant skidåkning på Drakryggen. Vi övade moment som att gå och åka inknutna på glaciär, turplanering, sprickräddning, klättring med stegjärn och skidteknik. Christian och Oscar var förträffliga instruktörer, och vi lärde oss massor samtidigt som vi fick uppleva dessa nervkittlande miljöer på ett tryggt och säkert sätt. Och det här med att Tafala skulle vara ett blåsigt ställe... tror vi på lika lite som vi tror på att det regnar i Sarek!

Fjäll 22 tackar och bockar och avslutar med en bildbomb. Hej så länge!

#tarfala #topptur #glaciär