Fjälltur i Saxnäs

Den härliga vårvintern närmar sig och Fjäll 22 har de senaste dagarna firat detta med en regelrätt vintertur i Saxnäsfjällen.

Ett tappert litet gäng på sex personer var vi som gav oss iväg på söndagsmorgonen, två timmar framskjutet pga dystra väderprognoser som talade om hård vind under förmiddagen. Men, hur illa kan det vara, tänkte vi och begav oss ändå iväg med packade pulkor. På vägen fick vi med oss Magnus Lysell, en gammal räv från fjäll 21, som känner till området kring Saxnäs väl och ville hänga lite med oss nya fjälledare. Vi fick också med oss kompisen Robin med hund. Kul!

Första natten spenderades i tält vid en kåta alledeles vid skoterleden. Dagen därpå, efter att Elin också anslutit sig till gruppen skjutsad i bandvagn (!!) skidade vi en lite lägre sträcka i ospårad terräng fram till renvaktarstugan nedanför Rhukiesvaartoe. Magnus var noga med att påminna oss om viktigt säkerhetstänk, särskilt när en som guide är ute med grupper, som att lägg in waypoints i GPS:en för olika stugor eller skydd vi passerar, kolla om dessa är öppna och om det finns ved etc.

Tisdag och onsdag skulle vi ligga kvar vid renvaktarstugan och göra olika dagsaktiviteter. Några av oss ägnade dagen åt att gräva en bivack i en snödriva, som vi sedan sov de två sista nätterna i. Att bo i snöbivack kan vara det mysigaste och mest bekväma sättet att sova utomhus, tycker jag personligen. Alledeles tyst och hur mycket plats som helst!

Men det tar på krafterna att gräva, inte mycket energi kvar i någon av bivackbyggarna på kvällen. De som inte grävde ägnade sig mest åt solgrops-sittning. Klokt eftersom dagen bjöd på årets kanske första värmande vårsol, ingen vind och sköna vyer! Den där väderleksrapporten var det ändå ingen som gillade.

Onsdagen inleddes med ett överraskningsmoment i form av ett sjukvårdscenario; Robin hade skurit av sig fingret. Attans. Det styrdes upp och dagen övergick i en liten tur med djur- och spårspaning med Patric som guide. Hare, ripor i massor, samt en schysst solgrop hittades.

Torsdag var hemfärdsdag, så pulkor packades, tält revs och bivacken tömdes, och vi gav oss av mot Satssjön och Saxnäs. Sista biten var riktigt behaglig i gnistrande sol och med Marsfjällen som utsikt. Vid Saxnäsgården sa vi hejdå till Magnus och Robin, bunkrade upp med bilgodis och begav oss nöjda hem till Storuman.

Nu åker de flesta i fjäll 22 iväg några veckor på praktik på olika håll, och klassen återförenas först vecka 15 i Abisko. Då väntar toppturskurs och högalpina äventyr i Tarfala. Stay tuned!