Glaciärkurs


Fjäll 22 är just tillbaka från en fantastisk vecka på Oxtindsbreen, i närheten av Mo i Rana, Norge. Ett riktigt häftigt område och många fick definitivt mersmak för glaciärmiljö!

Eftersom att vi fått höra skräckhistorier om hur kall, blöt och slitig glaciärveckan brukar vara från tidigare klasser hade vi laddat upp med masor av kläder, schysst mat, snacks och extra handskar. Det visade sig dock att De norska bergen endast hade en fin septembersol i beredskap åt oss, och vi kom hem med en påbättrad solbränna snarare än blöta långkalsonger.

Under veckan har vi bott i tält nedanför glaciären, och dagarna har fyllts av olika kursmoment ledda av våra eminenta instruktörer Christian, som är bergsguide, och Andreas som har stor erfarenhet av glaciärmiljö.

Vi har fått lära oss hur det är bäst att ta sig fram på glaciär, att gå inbundna i replag, övat sprickräddning, isklättrat och firat ner oss i sprickor. En topptur upp på Oxtinden blev det också. Alla var helnöjda och jag kommer helt klart att bära min klättersele med större stolthet efter denna lärorika vecka!