Botanikvecka

Fyra tappra själar från Fjäll 22 åkte på botanikvecka i och kring Ammarnäs med Håkan Jonsson, Åsa och lilla Tea. Håkan är biolog och dessutom styrelseordförande för sametinget, så han vet mycket om både växter och samisk kultur, vilka blev fokusområdena för veckan.

Vi började med att besöka vattenfallet Brudslöjan, där floran är speciell och vi hittade den mycet sällsynta Skrynkliga Skrovellaven (ja, den heter så!). Sedan åkte vi till Gillesnoule, och slog upp tälten vid den gamla kyrkan som ligger mycket vackert vid vattnet.

Dagen därpå bar det av till Ammarnäs för lite skogsbotanik, samt studiebesök på Naturum. Tältplats blev vid Tjulträsk, mycket fint. Vi roade oss med att gå på lina och beundra regnbågen som kom fram, innan det började regna och vi retirerade till vindskydd och eld.

Dag tre skulle handla om fjällets flora, så vi tog oss upp på toppen av Gájsátje, ett fjäll alldeles i närheten av sjön. Längs vägen träffade vi på massor av både fjällväxter och mygg. Det blev en fin tur med härligt väder och när vi kom ner till lägret blev det sol och chill på stranden, innan vi drog till naturum igen för en liten bildvisning om Vindelfjällen. Kvaliteten på presentationen kunde väl diskuteras, men bilderna var fina.

På torsdagen bar det av till Vousträsk, där Håkan har en stuga och där en stor del av hans familj bor. Efter något förvirrade båttransporter och kaffe guidade Håkan oss runt lite i området, vi fick bland annat se en seit, ett stort, kluvet flyttblock som enligt gammal samisk tro skulle vara heligt. Eftermiddagen ägnades åt att, med våra nyförvävade kunskaper i botanik, genomföra en inventering av växterna i ett specifikt område. Till middag fick vi nyfångad öring tillagad med kvanne, härligt. På kvällen blev det fiske, Elin och Andreas körde kastspö och Anton och manda vittjade nät med Håkan.

Sista dagen skulle våra kunskaper testas med ett prov, så vi fick gå en tur i området och namnge de växter som Håkan visade. Han var imponerad av allt vi lärt oss och alla blev godkända.

Därefter bar det av hem till Storuman igen.

Tack Håkan, Åsa och Tea för en supermysig och lärorik vecka!