Lavinutbildning SLAO 1

Klassen kom just hem från en lärorik, spännande och blöt vecka i Hemavan där vi har haft lavinutbildning. Våra eminenta instruktörer, Mattias Tarestad och Sandra Tigerström, som båda för övrigt gick Fjäll 17 här på Fjälledarlinjen, var riktigt taggade på att lära oss om aspekter, svaga lager och tranceiversök, och intensivt blev det! Det snöblandade regnet som höll i sig måndag till onsdag gjorde inte skidåkningen och sikten något vidare, men vårt humör rådde det inte på!

Veckan har innehållit teoripass (med genomgångar blandat med youtubeklipp på alltifrån kanadensiska guider till lavinolyckor filmade med Gopro), träning i kamraträddning med tranciever, spade och sond, "toppturande" i skogen för att titta på och

bedöma terräng, och en riktig topptur med bitvis soligt väder. Vi har även fått prova att gräva snöprofiler för att bedöma snöns stabilitet, öva grävteknik och, en riktig höjdpunkt, varit med på en lavinövning med Fjällräddningen, där vi konfronterades med situationen att en fiktiv lavin hade gått och dragit med sig fyra offer i närheten av Solkattsliften där vi var och åkte skidor. Trancieversök, första hjälpen och inte minst organisationsförmåga sattes på prov, och även om det var riktigt blött och blev mörkt var det ett mycket uppskattat inslag.

Sandra och mattias lyckades helt klart med sitt uppdrag för alla i klassen blev godkända för SLAO 1, dvs klarade att med hjälp av tranceiver, spade och sond hitta två begravda tranceivers inom ett område på 30x30 meter på under 5 min, samt en terrängbedömning. Bra jobbat klassen!

En riktigt kul och givande vecka, helt klart en av utbildningens bästa hittills!

Over and out,

veckoansvarig Amanda Karestrand

topptur.jpg