JOKKMOKKS MARKNAD

Vecka 6 var en kulturvecka där Fjälledarlinjen besökte Jokkmokks Marknad för att få mer kunskap om den samiska kulturen.

Första dagen gick vi på den historiska marknaden, där vi bl.a. kunde hitta stenugnsbakat knäckebröd, ullkappor, smycken av ripklor och annat exklusivt hantverk. Den lilla marknaden var inramad på en liten gård av timrade stugor och i mitten var en eldplats. När det började skymma så jojkades och dansades det runt eldplatsen, och den som ville kunde tända en fackla och fick sedan delta i det stämningsfulla fackeltåget.

Dagen efter öppnades den "moderna marknaden", som sträckte sig genom hela samhället. Där såldes renskinn, vadmalskläder, munkar, mer smycken, rensouvas, mattor, skinnsmycken, mm. Vid ett tillfälle passerade det en renrajd genom marknaden, så att man kunde få se renar på riktigt nära håll.

Det märktes att den här marknaden inte var som alla andra. Det kunde vi se på den karta som var vid ingången till samemuseét Ájtte. Där hade folk från nästan hela världen satt kartnålar på sin hemort. Australien, Svalbard, Sydafrika, Nordöstra Ryssland... Vilken genomslagskraft markanden har ute i världen!

Just på Ájtte fick vi en guidad rundtur också av en trevlig kvinna, iklädd sin samedräkt. Hon visade oss olika delar av museét och berättade om de olika sakerna vi såg. Hon berättade om samernas historia, skillnaden mellan samedräkter från olika samebyar, matlagningskulturen, kåtans uppbyggnad, vilka material som användes till vad och vilka djur som var viktiga. Om jag personligen ska rekommendera något från den här veckan så är det att besöka Ájtte!

Under den här veckan var också några fjälledare i Vilhelmina, på Wilhelmina Winter Weekend. Varför? Våran klasskompis Ottilia Tegström satt på en isstolpe i två dygn och lyckades ta hem 3500 kr till klasskassan! Bra jobbat Ottilia och de klasskompisar som höll henne sällskap dygnet runt!

Per-Erik, veckoansvarig

#fjälledarlinjen #fjälledare #jokkmokksmarknad #jokkmokk #marknad #ajtte #same #samedräkt #renar #renskinn #renrajd #eldplats #fackeltåg #vadmal #wilhelminawinterweekend #vilhelmina #isstolpe #ottiliategström