FOTOKURS

På måndag morgon packade vi minibussarna och begav oss iväg till Saxnäs och Marsfjäll Mountain Lodge. Där fick vi slå upp tälten och under hela veckan hade vi tillgång till "storstugan" som är en jättefin konferenslokal med timmerväggar, kamin och bar. Eftermiddagen bestod av grunderna i foto; bländare, slutare och iso och vi fick både teori och öva på våra egna kameror. Kvällen lämnades fri för egna aktiviteter och då passade vi på att ta en bastu. Väldigt trevligt (speciellt innan vi hittat lysknappen). :)

Tisdagen fortsatte med teori om närbildsfotografering och efter förmiddagsfikat fick vi testa på våra nya kunskaper i omgivningen runt Lodgen. Det var många som lyckades få till riktigt fina närbilder!

Eftermiddagen fortsatte med en tur till Stekenjokk för att fota landskapbilder. Vi hade en blygsam sol som försökte tränga sig igenom molnen, men bara vidderna i Stekenjokk är helt fantastiska! Tanken var att vi skulle ta oss upp på en topp som kallas Stihke, men tog oss inte ända dit. Istället vände vi om, fikade vid bussarna och passade på att testa långa slutartider vid en bäck innan vi slutligen tog oss tillbaka till Lodgen. Där väntade sedan en första genomgång av Lightroom som Eric skulle hålla i. I Lightroom fick vi testa alla reglagen och se vilka effekter de gav och även chansen att redigera våra egna bidler som vi tagit under dagen.

Onsdagen början riktigt tidigt och vi klev upp vid sex. Vi skulle nämligen upp på höjden och fota gryningen. Det blev en hel del fina bilder! Efter någon timma vände vi åter mot en välförtjänt frukost. Förmiddagen fortsatte sedan med mer Lightroom. Vi fortsatte att redigera bilder och lära oss mer om funktionerna i programmet.

Lunchen intogs och vi begav oss sedan mot Fatmomakke där Magnus skulle berätta om sin egen kåta och mer om historien kring byn. Väldigt roligt att lyssna på! Sedan fick vi uppgiften att gestalta Fatomakke med tre bilder. Under lite mer än en timme fick vi gå runt och fota för att sedan välja ut tre bilder att redigera som skulle visas upp vid ett senare tillfälle. Då vi klivit upp så pass tidigt denna morgon så var kvällen fri för var och en att spendera som vi ville.

Torsdagen började med Actionfoto och fortsatte sedan med Marknadsföringsfoto där klassen delades in i grupper om tre. Vi fick uppgiften att komma på en produkt som vi i gruppen ville marknadsföra i bildform. Vi hade sedan fram till lunch på oss att fota tre bilder som sedan under kvällen skulle presenteras för resten av klassen. Efter lunch stod det ännu en utflykt på schemat, nämligen Satsfjället. Under natten hade det kommit lite snö så fjällbjörkarna var täckta med snö och rimfrost. På grund av tjock dimma så såg vi aldrig toppen men en bit upp för fjället kom vi och kamerorna gick varma. Självklart så tog vi en gruppbild innan vi gick ner igen.

Klockan sju på torsdag kväll var det dags för bildvisning av bilderna från Fatmomakke och marknadsföringen. Alla hade verkligen superfina bilder och jag blev mer än imponerad! Det finns så mycket talang i klassen!

Fredagen bestod mest av klassmöte och städning. Vi fick även göra ett studiebesök på Marsfjäll Mountain Lodge och träffa ägarna. Det var en trevlig vecka i en trevlig miljö.

/Penélope