GLACIÄRUTBILDNING

Vi hade otaliga gånger fått höra att det skulle bli blött och kallt, det infriades. Det var också väldigt kul och lärorikt. Tidigt på Måndag morgon fyllde vi skolans minibussar och tog sikte på Oxtindarna, ca 4 timmar från Storuman i höjd med Hemavan. Vi mötte upp våra instruktörer i Umbukta, bergsguiden Christian Edelstam och aspiranterna Oscar Wahlund och Magnus Eriksson. Efter någon timme tornade den stora isbiten upp sig, vårt hem dom kommande 6 resp. 10 dagarna. Väl framme vid parkeringen var det en timmes brant promenad upp till basecamp, precis bredvid glaciären. Vi började på tisdagen kl 9, med stegjärn och isyxeteknik, vilket inte var helt självklart för många som inte hade någon tidigare erfarenhet. På eftermiddagen ökade svårighetsgraden med lättare isklättring och replagsträning. Efter dagens slut och lite varm middag samlades vi för teori, med reflektioner över dagen. Trots det dåliga vädret var alla riktigt nöjda med dagen och entusiastiska över resten av veckan. På onsdagen fortsatte vi med replagsteknik och säker färd över glaciär. Vi färdades längre upp på glaciären för att hitta lämpliga ställen att öva sprickräddning. Vi kunde bara konstatera att väderprognoserna stämde till punkt och pricka, regn, regn och mer regn. På torsdagen stod sprickräddning på schemat. Efter torrövning uppe vid basecamp gick vi ut på glaciären för att testa systemen vi lärt oss. Vi lärde oss bygga ett snöankare med hjälp av bl a isyxa för att sedan med hjälp av ett 3 till 1 system hissa upp kamraten ur en spricka. Det dåliga vädret ökade känslan av en realistisk räddningssituation där vi stod på alla fyra i snön, genomblöta av snöblandat regn. Alla lyckades få upp sina kamrater utan incidenter. Efter fyra dagar regn och blåst öppnade himlen upp sig och alla njöt av solen som värmde. Det fantastiska vädret utnyttjades till fullo med en topptur upp på Okstindan. Turen tog 9 timmar, 5 timmar upp och 4 timmar ner. En fantastisk avslutning på en fantastisk vecka. På lördagen tackade största delen av klassen för sig och packade ihop för att lämna tre tappra själar kvar:) Fredrik, Hannes och Andrè valde att göra fortsättningskursen med Christian. Det var lite kämpigt att se alla andra åka hem för att själv stanna kvar i regnet som nu hade gjort comeback. Vi släppte dock snart alla sådana tankar när vi kom ut på glaciären igen för en kurs i isklättring. Då vi nästkommande 4 dagar endast var 3 personer på en guide hann vi med otroligt mycket, några av momenten vi gick igenom var: Reptekniker Kamraträddning, fördjupning Alpin klättring på klippa Turplanering Navigering och mycket mer..... Jag, Andrè och Hannes var alla otroligt nöjda med veckan! / Veckoansvariga: Fredrik och Teo