KLÄTTRING

Under den senaste veckan var Teodor Day och Jon Ranunger veckoansvariga.

Veckan bestod av fyra dagars grundkurs i klippklättring som ingår i utbildningen.

Man kunde även välja till räddningskurs 1 och 2.

Under utbildningens gång bodde vi i Stugun, några mil utanför Östersund och klättrade på Stuguberget. Under dagarna som vi var där så låg vi i tält nedanför bergsvägarna och detta förhöjde och gjorde veckan ännu härligare efter att inte varit ute en längre tid i tält på flera veckor.

Vi hade delat upp klassen i fyra lag efter tidigare erfarenheter, inlärningsmetoder och intresse.

Första dagen fick vi börja med att gå igenom all utrustning, knutar och repellering nedför väggen.

Andra dagen gick fortsatte vi med att lära oss bygga ankare för att kunna repellera ner sig men även klättra upp.

Det var även under dag två som klättermomentet kom i i bilden och alla fick prova på för att hitta sin egen metod och teknik för att ta sig upp.

Tredje dagen fortsatte vi med ankarbyggen och användning av kilar, kammar och slingor för att bygga sådana. Den utrustning som vad läskig att använda i början av veckan började man nu att lita mer och mer på.

Vi fick också en lätt genomgång evakuering men inget större för det kom mer på extrakursen.

Fjärde dagen var en heldags klättring med en 2,5h led klättring – två replängder lång, en sk. Multipitch, och efter lunch fick man fortsätta att finslipa på sin teknik genom att antingen topprepsklättra eller för dom som vill, ”tradda” (traditionell klättring).

Veckan tycker jag har varit mycket lärorikt och man känner sig nu säker att gå ut med sina vänner och genomföra en säker klättertur. Man har också insett vilken användning man kan ha av klättringen utanför klippväggen med alla knutar och reptekniker man lärt sig som är bra att kunna om man vill jobba inom t.ex. fjällvärlden