KANOT OCH FÅGLAR

Den här veckan varvade vi mellan fågelskådning och kanotpaddling i kanadensare. Fågeldelen började med att vi studerade inspelade fågelläten tillsammans med bilder på ett antal vanliga arter. Sen gick vi ut för att försöka lokalisera och få syn på bl.a. bofink, lövsångare och björktrast. När man stannar upp och lyssnar så hör man hur otroligt många läten som hörs samtidigt! På tisdagen åkte vi med tubkikare och fågelböcker till ett fågeltorn i Ammarnäs för att fortsätta studera fåglar. Här såg vi knipor, brushane, bläsänder och drillsnäppor plus ett flertal andra arter. Måndag eftermiddag tillbringade vi i badhuset i Storuman. Där tränade vi på att välta kanadensare rätt väg efter tippning, för att veta hur man gör om man ex. skulle råka välta upp och ner ute på en sjö. På onsdagen tränade vi paddlingsteknik på en sjö strax utanför Storuman. Det var strålande solsken och klarblå himmel, så vi njöt gott av att sakta glida fram över vattenytan. På torsdag morgon åkte vi iväg till Bäsksjön i Vilhelmina kommun. Där skulle vi, i två olika grupper under två dagar paddla kanot med Björn Andresen och skåda fågel med ornitologen Inga Olofsson. Gruppen som skulle paddla fick först lära sig lite grundläggande paddlingsteknik och hur man mest effektivt styr en kanot. Sen var det dags att ge sig av! Det var en helt underbar tur på Baksjöån med fantastisk natur längst stränderna. Grönskande björkar och gula kabbelekor reflekterades i det blanka vattnet och allt som hördes var fågelkvitter. Efter vi paddlat ungefär en och en halv timme kom vi fram till lägret som Björn byggt upp. Medan vi satt vid eldstaden och åt lunch berättade Björn om sitt företag Silence of Lapland och efter maten visade han tältkåtan som han bygger upp varje år. De flesta av oss lyckades somna på renskinnen inne i kåtan och efter den sköna middagsluren packade vi kanoterna och paddlade iväg i tystnad. Fågelskådningsgruppen fick alltså träffa ornitologen Inga Olofsson, en sann entusiast och glädjespridare. Vi tittade och lyssnade på några vanliga fågelarter som bergfink, bofink och lövsångare. Vi fick även stifta bekantskap med bland annat enkelbeckasinen, bläsanden, knipan, sångsvanen, grönbenan, sädgåsen och den otroligt vackra svarthakedoppingen. En av grupperna hade även turen att se en älgko med kalv! Tack Björn och Inga för två fantastiska dagar och vädergudarna för det fina vädret. / Per-Erik och Emilia