FORSRÄNNING

Fem dagars forsränning. Svettigt. Blött. Kallt. Trångt. Ingen roligt vecka alls - eller?

Den här kursen startade för ovanlighetens skull mitt under helgen. Närmare bestämt kl.10.00 på lördagen. Vi åkte i samlad trupp från Storuman och landade i god tid på campingen i Åmsele där vi blev väl mottagna av en av utbildningens instruktörer Janne. Vi blev indelade i två grupper där ena gruppen skulle åka en bit upp för forsen till ett sel och lära sig grunderna i att paddla en gummibåt. Den andra gruppen stannade kvar på campingen och fick lära sig paddla kajak. Solen visade sig från sin bästa sida, dagen till ära, och första dagen gav verkligen mersmak!

Under söndagen fortsatte vi att träna paddelteknik. Vi fick testa att styra gummibåtarna och traversera med kajakerna över strömmande vatten. Brännan i ansiktet bättrades på medan resten av kroppen fick nöja sig med att nödbett få plats i våtdräkterna. Vid sjutiden på kvällarna var det dags för teoripass. Vår kursledare Micke gick igenom det viktigaste inom forsränning och hur vi kan läsa vatten.

På måndagen fick vi lite omväxling och under förmiddagen begav vi oss till Forsknäckarnas anläggning. Vi möttes av en karismatisk guide vid namn Patrik som skulle ta hand om oss under dagen. Vi fick paddla i nya forsar och även en inblick i hur Patrik driver sin verksamhet. Forsknäckarna är en anläggning med mer aktiviter än bara forsränning och de har fina byggnader att stoltsera med där det bjuds på middagar och husrum för såväl privatpersoner som företagsgrupper. Tyvärr var vår dag så pass fullspäckad att vi inte hann med en rundtur.

Efter vårat besök hos Patrik så svängde vi in hos Donald i Ekorrsele. Tillsammans med Maria driver han företaget Aurora Borealis där huvudaktiviteten består av hundspannsturer. Donald berättade lite om sin verksamhet och så fick vi självklart möjlighet att hälsa på alla hundar.

Näst sista dagen var det fokus på gummibåt och säkerhet. Vi tränade på knopar och att kasta kastlina på tid. Vi fick även testa på forssimning och hur man bör göra för att rädda någon som fallit i vattnet. Och själv fick jag erfara hur man absolut INTE bör göra. Jag hamnade nämligen själv i vattnet och vips så var var vi två som behövde lite assistans. "Stå stadigt och var beredd" blev alltså min läxa för dagen!

Dagens teoripass bestod av prov på allt vi lärt oss under de föregående dagarna. Och självklart så klarade hela klassen provet och vi kunde med gott mod slumra in som forsränningsguider!

Under onsdagmorgon packades alla saker in i bussarna och vi begav oss ner till Vindeln och Wilderness Adventures. Nu skulle vi få forsränna för sista gången under den här kursen. Vi träffade ägaren Janne som berättade lite om företaget och så kom det ett gäng män från den södrare delen av vårt land som skulle följa med oss på tur. Vi fick åka igenom tre forsar totalt och efter första forsen så blev det ett stopp för kaffe och macka. Även denna dagen så sken solen precis som den gjort under över en veckas tid och vi fick vår största utmaning under kursen; att forssimma i Nedre Kvarnforsen. Jag tror de flesta av oss stod och gruvade sig länge innan beslutet togs att hoppa i. För det var stora vågor och nervositeten över att inte veta om det skulle gå att andas normalt eller om munnen varje gång skulle fyllas med vatten i stället för luft var stor. Men vi gjorde det och upp på land klev vi sedan stolta allihopa!

Även denna dag började lida mot sitt slut och vi tog farväl av alla de instruktörer vi haft under veckan. Och jag tror att vi alla var rörande överens om att detta var den bästa kursen hittills under utbildningen!

Penélope

#forsränning #kajak #fors #åmsele #camping #våtdräkt #paddelteknik #forsknäckarna #knopar #kastlina