BIVACKVECKA/FJÄLLSÄKERHET

Grönfjäll ja, ett av få ställen i Vilhelminas vildmark som jag aldrig besök men nu kan man bocka av det även. Bivackveckan väckte nog viss nervositet och förväntan hos oss alla. Ingen hadde ju bott i en regelrätt bivack förut (förutom Quince då) så det skulle ju bli spännande.

Det var även den första längre förflyttningen med pulkor och skidor så det krävdes lite fix och vård för att få vissa pulkor kördugliga. Efter ankomsten till Grönfjäll så blev det ca 3 km skidåkning till Grantonskale där vi förhoppningsvis skulle hitta fina hängdrivor till våra byggen. Hyfsat motivationsväder var det även med snödrev och rätt så bra vind. Vi sonderade snödjupet på djupet och på tvären för att hitta så djup snö som möjligt och sedan började ett okänt antal timmars spadsvingande. Snön var minst sagt hård så en såg va ju ett bra komplement för att få ut större bitar och slippa "småsmulor". Gamla minnen från barndommens ivrigt grävande i alla slags snöhögar infann sig. Det var ingen skillnad denna gång för Jag och Ottilia glömde bort allt annat i grävivern, även intag av mat och dryck så vi var ganska mosiga i kropp och knopp när vi var klara. Vi blev väldigt nöja med resultatet i alla fall. Det var dags för nån mat men alla slags matlagning skall bedrivas utanför bivacken pga kolmonoxid förgiftning.

Det har alla anammat bra under veckan och ingen "tippade" pga olydighet på den fronten.

I värsta fall vaknar ni inte mer berättade Åsa och Håkan

Veckan har förutom bivack fix innehållit turplanering för turer på "platten" och toppturer, kartrek, säkerhetstänk, nödbivacksprov( alla klarade provet). Bastukväll i Grönfjäll samt våra planerade turer med Håkan och Åsa.

Och inte att förglömma : Att vara utomhus under en längre tid och tackla problem som blöta kläder och krånglande utrustning är ju ovärdeligt. Sista dagen hade vi genomgång av Fjällräddningen och lavinsök med lavinhund. Fantastiskt å se hundarnas effektivitet när det gäller att leta åt personer som e begravda i en lavin.

Tror de flesta har lärt sig en massa bra saker under veckan som sitter kvar i "hårddisken" och fått en och annan aha upplevelse. Det var ett nöjt gäng som satte färden mot Storuman på lördagen.

Snöiga hälsningar från veckoansvariga Jim och Magnus

#bivack #grönfjäll #fjällsäkerhet #topptur #lavinhund #fjälledarlinjen #storuman