UTRUSTNINGSVECKA

Här kom veckan för att testa kök, kläder, skor och övrig utrustning. Håller jag mig varm? Hur funkar det att laga mat med bensin? Håller jag handskar och skor torra? Sover jag bra i min sovsäck? Såna frågor skulle vi få svar på under den här veckan, så att vi kunde förbereda oss med mer kunskap och prylar inför kommande uteveckor, och inte minst inför treveckorsturen som kommer i april.

Under en av dagarna fick vi besök av en journalist, så vi fick ett mittuppslag i VK!

Vi åkte med bussar ut i skogen till en plats sex mil norr om Storuman, på södra sidan sjön Storjuktan. Där började vi med att skotta snö i stora högar som sen fick frysa till sig under natten. Första natten sov vi i tält, men dagen efter började vi skotta ur våra snöhögar och bygga våra nya sovplatser inne i snöhögarna. Så de följande två nätterna sov vi i par inne i våra "snökojor", som också kallas för Quincie/Quinzee. Där inne var det tyst, vindstilla och varmare än i tälten.

På dagen åkte vi skidor, kollade spår, eldade och gjorde vårt bästa för att hålla oss varma, torra och mätta. Veckan avslutades med att vi fick testa tåligheten på våra Quincies, så vi klev upp på de ca 30 cm tjocka taken. Inga problem! Vad händer om jag hoppar lite? ... Om jag hoppar lite hårdare? TJOFF! Då gick tillslut taken sönder. Men hållbarheten på taken var imponerande starkt för att bara vara ett par decimeter tjockt.

/ Veckoansvariga André och Per-Erik

#utrustning #quinzee #storuman #storjuktan #skidor