METEOROLOGI

Måndag och det var dags för Meterologi grunder med Håkan. Ett ganska komplext ämne skulle det visa sig. Allt från SMHI, luftryck och corrioliseffekten till barometrars uppbyggnad och väderpinnar.

Vi fick efter en stund egna arbeten som skulle redovisas på power point. Jag fick en aha upplevelse minst sagt om hur man sparar ett arbete på datorn. Blir aldrig en hacker kan jag säga. Men gör om gör rätt har ju sina fördelar då det gäller att trycka in ett förfarande i skallen.

Tisdag blev en mixdag med allt från släpande bokrecensioner till hur man gör upp eld i en vanlig gammeldags köksspis. Vilken lucka e ugnen och vilken eldar man i. Kan tyckas som en självklarhet för en del men många fjällstugor vittnar om resterna av okunskap på den fronten. Lämna alltid en stuga i bättre skick när du far var budskapet. Självklart eller???

Onsdag och ämnet för dagen = "Sova ute på vintern" Åsa guidade oss genom dagen och visade allt från olika bivacktyper till sin fullmatade ryggsäck med bra utrustning och hur man använder den. Olika tips och tricks avhandlades inom klassen. Vi skrev en riskanalys för kommande vecka och fick även prova att skotta upp en quince( ihålig snöhög ). Det kräver lite spadsvingande för att få högen tillräckligt stor för 2 st pers.

Torsdag och Ulla från friluftsfrämjandet höll i dagen. Ämnet var synskadade och hur man kan guida pers med synnedsättning eller blindhet på bästa sätt. Otroligt värdefull dag då vi kommer att hålla i en vecka för synskadade till sommarn. Vi provade att leda varann både inomhus och utomhus med förbundna ögon. Inte helt lätt att beskriva miljön för en som inte ser. Mycke skratt och tok då vi även skulle fika och bre mackor och ta oss dryck som blinda.

En mycket bra dag.

Fredag och stora tältfixardagen var kommen. Tälten hadde blivit ihopblandade vid ett tillfälle så nu skulle vi reda upp i oredan. Efter en dryg dag med en del bryderier så blev det dock ordning på torpet. Tack till Magnus(Fjäll 19) på Hilleberg för tips och råd. Vi kan nog lungt konstatera att skallen var mör efter denna dag.

MvH Magnus och Hannes (veckoansvariga)

#meteorologi #väder #smhi #lufttryck #corrioliseffekten #bokrecension #bivack #tips #tricks #synskadade