UTFÖRSÅKNING - EGEN FÄRDIGHET

Vilken vecka vi har haft! Man skulle kunna jämföra våra fem dagar i Hemavan med en solsemester på Maldiverna, fast vår ”semester” utspelade sig på vit pudersnö och i tjugo minusgrader.

Vår färd upp till Hemavan på måndagen tärde sig lite olika beroende på vart man befunnit sig under helgen innan. Några valde att åka med den reguljära bussen redan 06.30 medan andra körde privata bilar upp. Efter två timmar på vägen hamnade vi i Tärnaby där vi skulle plocka med oss tre minibussar från skidhemmet som vi kunde använda oss av under veckan. Väl på plats i Hemavan checkade vi in på Hemavans Fjällcenter, stuvade in all packning på rummen och sedan gav vi oss raka vägen till skidbacken! Termometern visade på tjugo kyliga minusgrader så det blev rejält med kläder på och balaclavar som skydd för ansiktet.

Några av oss valde att hyra skidutrustning i Skidshopen på plats, medan andra hade utrustning sen förut. Då det inte fanns några restriktioner på färdmedel den här veckan så användes det både slalom-, snowboard- och telemarksutrustning i backarna.

Under måndagkväll hade vi veckoansvariga styrt upp en filmvisning i allrummet. Och eftersom att det råkade vara Ottilias födelsedag fick hon självklart välja filmen.

Under tisdagmorgon var det full rulle i köken redan klockan åtta. Det lagades gröt och förbereddes lunch. Planer om dagen smiddes och förväntningarna på åkningen var hög! Temperaturen låg fortfarande strax under tjugo minus och det blev än en gång fysisk förberedelse för rejäl kyla i backen. Hemavan hade endast Centrumliften igång med tillgång till två pister. Efter lunchen valde många att ta minibussarna till Tärnaby för att testa på åkningen i Anjabacken istället. Här låg det några centimeter pudersnö i pisten och åkningen var fantastisk! Förutom några brädåkare från Tärnabys snowboardlinje hade vi hela backen för oss själva och vi behövde aldrig stå och vänta i liftkön. Strax innan fyra på eftermiddagen satte vi oss i bussarna igen och rullade till fjällcentret. Klockan fem var det dags för kvällens aktivitet; Yoga. Personalen på Fjällcentret lånade ut ett konferensrum i receptionsbyggnaden där vi kunde sprida ut oss på yogamattor och liggunderlag omringade av ett fyrtiotal värmeljus. Eric höll i ett fantastiskt pass på 1,5 timme och alla deltagare gick sedan avslappnade och harmoniska tillbaka till stugan där det skulle göras middag.

Det blev några grader varmare under onsdagen och många valde att köra direkt till Tärnaby för att åka i Anjabacken. Såhär tredje dagen in i åkningen kändes det att man blivit mer bekväm och medan tiden tickade på i rasande fart gjordes det carvingsvängar, åktes störtlopp och trixades i hoppen. Vid lunchtid åkte vi tillbaka till Hemavan och fortsatte åkningen där. Med mätta magar stod vi sedan redo utanför simhallen klockan sju för att leka i bassängen, relaxa i bubbelpoolen och testa på ångbastun. Vi hade fått hyra simhallen som låg alldeles intill receptionsbyggnaden och kunde härja fritt i två hela timmar. Och visst satt det fint med lite bad och bastu efter ännu en dag av flera timmars åkning.

Torsdagen fortsatte i samma takt som de föregående dagarna. Vi var snabbt ut i backen och sekunderna det tog för att komma ner till liften kapades för varje åk. Vädret blev mildare och det märktes även på antalet besökare i backen som blygsamt ökade i antal. Det hade även tillkommit en grupp med åkare som var i full gång med att lära sig att åka telemark. Sista åket den här dagen slutade tyvärr inte så som vi alla hade hoppats på. Ett besök till sjukstugan i Tärnaby fick göras efter att Emilia hoppat i ett av de största hoppen och kommit fel i landningen. Läkarna konstaterade dock snabbt att det rörde sig om att musklerna i ländryggen fått sig en rejäl smäll och efter lite medicinering så kunde hon ta sig för egen maskin ut från sjukan och kvällen kunde fortsätta med musikquiz i puben på Fjällcentret.

Veckans sista dag bestod av att städa ur rummen, packa ihop sina saker och göra rent och snyggt i köken. De flesta valde att åka tillbaka till Storuman ganska tidigt under dagen medan några utnyttjade timmarna till att åka några sista åk i backen. Skidorna lämnades under eftermiddagen sedan motvilligt tillbaka i skidshopen och vi sa adjö och tack för en underbar vecka i Hemavan/Tärnaby! Nu ser vi fram emot ett härligt jullov och att vi kommer tillbaka utvilade efter nyår!

Penélope och Emelie

#slalom #hemavan #tärnaby #egenfärdighet #semester #minusgrader #yoga #musikquiz #bubbelpool