EKOLOGI OCH JÄGAREXAMEN

Ja denna vecka är det Andre Amonsson och jag, Magnus Lysell som är veckoansvariga. Det blev lite förändringar i schemat så det borde stå Retorik och Foto vecka men klassen är anpassningsbara som få så det har gått gött i alla fall.

Måndagen inleddes av Håkan som började introducera oss i retorik konsten. Vi blev snart varse att det e en del att tänka på när man står inför en grupp människor och ska hålla ett inspirerande tal, föredrag eller liknande. Vi fick bra hjälp även av Magnus Härenstam som kom på besök och lärde oss värdefulla tips och trix för att göra oss till giganter inom retoriken. Ja fullt så var det nu inte men han dök upp på en serie filmer från 80-talet, som bar fram budskapet trots ett litet luggslitet snitt.

Under tisdagen så fortsatte vi retorikandet under förmiddagen och under Penélopes vingar så fick vi även "leka" av oss innan lunch. Lekar och brottning är även Fjäll 21:s speciallitet så det mottages tacksamt. Efter lunch fortsatte vi vårt arbete med fjällsäkerhet, som skulle mynna ut i en muntlig redovisning på fredagen. Det har ju verkligen gått framåt i utvecklingen sedan jag(36 år) gick skolan. PowerPoint är för mig lika främmande som en kompass och karta för andra så med min grupps stora tålamod fick vi omvandla löptexten till en bra presentation.

Onsdag/Torsdag = Fotodagar med Hans Joakim Kaiser från Sorsele. Det blev helt plötsligt mycket att tänka på när det gäller att få ihop ett bra foto. Olika format i form av horisontellt, fyrkantigt, vertikalt fanns att ta ställning till och vi lärde oss om den gyllene medelvägen eller det gyllene snittet som det även heter. Man kan lugnt säga att det är lång väg kvar tills proffsfotografen inom en har kommit ut. Roligt var det i alla fall. Vi var även utomhus och fotograferade högt och lågt. Vi i klassen fick även testa photoshop och "leka" med lite bilder. Det finns en ofantlig fantasi i Fjäll 21 när det gäller att utveckla ett foto. Hans Joakim hade ett något otacksamt jobb då det visade sig att väldigt många redan besatt hög kompetens i ämnet.

Fredag blev en redovisningsdag då alla grupper skulle hålla ett föredrag om sina fjällsäkerhetsarbeten. Man kan väll lugnt säga att Johans grupp bjöd på en alternativ redovisningsmetod med karln ifråga som en levande karta, bra blev det dock för alla grupper och jag tror att vi alla har tagit lärdom av Herr Härenstam och co.

Bästa Vildmarkshälsningar från Magnus Lysell

#jägarexamen #retorik #foto #lek #redovisning #storuman #fjälledarlinjen