KULTUR OCH HANTVERK

Det fanns läder, tenntråd, sentråd och allehanda verktyg. Emelie lärde oss bland annat hur man gör läderpåsar och tennarmband. Väldigt vackert och typiskt för kulturen här i norr. Det är en härlig stämning i klassrummet med musik och nyfiken koncentration. En del gör julklappar medan andra gör läderkaffepåsar till turer. Även nyckelringar och örhängen blev hantverkade. För några veckor sen började alla i klassen på varsin kniv, de som var mer intresserade av att fortsätta på dem gjorde det. Eftersom att alla tyckte det var kul och ville göra färdigt fortsatte vi även på tisdagen.

På onsdagen for ett gäng iväg till vad de trodde skulle bli renskiljning och ett gäng skulle upp till skidbacken i Storuman. Det ingen av grupperna visste var att det var ett sjukvårdsscenario inplanerat. Tanken var att hålla det vi lärt oss på sjukvårdsveckan vid liv. Den ena gruppen ledd av Nicolas fick en mindre chock då deras bil blev invinkad till vägrenen och de trodde att en olycka hade skett på riktigt. Båda grupperna jobbade bra och byggde läger för övernattning, bårar till förflyttning av patienter, vårdade de skadade och hade fint samarbete.

På torsdagen gick vi gemensamt med resten av skolan en tipspromenad till Stensele, grannbyn. Välförtjänta askar med Paradis och Aladdin som pris. Efter gymträning och en god lunch lyssnade vi på berättelser om byggnationen av den gamla kyrkan just där. Fredagen var också gemensam med resten av skolan. Tre elever höll i körsång som var mer uppskattat än först trott. Säsongsenligt blev det, Jingelbells och Vi komma vi komma från Pepparkakeland, trestämmigt. En fröjd för örat.

Lina Segergren

#kultur #hantverk #tenntråd