LEDARSKAP

Den här veckan var jag och Emelie veckoansvariga och nu fortsatte vi att förbereda vår, klassens, första egna guidning, som skulle genomföras under torsdagen. Vårt uppdrag var att guida en gymnasieklass ut i skogen med övernattning i tält och vårt mål var att försöka ge dem en positiv erfarenhet av friluftsliv.

På onsdagen åkte Fjäll 21 i samlad trupp till Malå, checkade in i stugorna vid Malå Hotell och började förbereda morgondagen. Vi hann också med lite chips och fotboll på kvällen, plus ett besök på en pizzeria som serverade vegetarisk pizza med skinka och bacon… (?) Vi hade roligt tillsammans och kände oss riktigt peppade och laddade inför morgondagens guidning.

På torsdag morgon mötte vi upp gymnasieklassen utanför deras skola och började sen en lätt vandring genom skogen till den plats där vi skulle slå läger. Vi vandrade en sträcka på ca 4-5 km, största delen längs elljusspår, och passade på att prata med gymnasieeleverna under tiden för att lära känna dem. Några i våran klass hade åkt i förväg till lägerplatsen med bil (då det även gick en skogsbilväg dit vi skulle slå läger) för att förbereda eld och fika. Vårt tältläger var en vändplats från en skogsbilväg, omgiven av mestadels ung granskog, med ett berg på ena sidan och två mindre sjöar inom några hundra meter.

När vi kom fram fick eleverna sätta upp sina läger, som var två militärtält, under ledning av några ur vår klass. Maten lagades på muurika och vi stod alla tillsammans framför elden och åt. Under dagen hade vi stationer där eleverna fick lära sig grunder i kompass, de fick göra en kompassövning, göra upp eld, söka med transiever och skjuta pilbåge. Sen gjorde vi samarbetsövningar och lekar närmare kvällen. Stämningen var god och vi hade bra väder i stort sett hela tiden.

När vi hade ätit frukost dagen efter så gjorde vi en utvärdering, packade ihop våra saker och våra tält, städade efter oss och vandrade tillbaka till Malås gymnasieskola för avslutning med lunch i skolmatsalen.

Veckan var väldigt lärorik och nyttig. En av de saker där jag lärde mig mest var när vi hade stationer och vi fick stå med 1-2 elever var och i mitt fall lära ut kompassgrunder. Just att lära ut något på det sättet gör att man själv också lär sig bättre.

/ Per-Erik, Fjäll 21

#ledarskap #storuman #fjälledarlinjen #malå