FJÄLLSÄKERHET

Vecka 42 hade vi fjällsäkerhet på schemat. Det var vi, Hannes Baker och Teo Day som var veckoansvariga. Under veckan skulle vi bland annat gå igenom orientering med karta och kompass, vad och strömmande vatten, helikoptersamverkan, fjälledarnormen, riskanalysering med mera.

Orienteringen började i klassrummet med teori. Vi gick igenom hur man tar ut en kompassrikting, och framförallt hur noggrann man måste vara när man följer den. Kartläsning var också en del av teorin.Efter lunch var det sedan dags för att praktisera det vi lärt oss inomhus. Vi gick till elljusspåret där Åsa hade gömt kontroller med Tea. Man letade (tävlade) två och två. Teodor tog sin traditionsenliga orienteringssnus för att bli mer skärpt, när han gick med Fredrik. Kontrollerna bestod av bokstäver som sedan skulle bilda ett ord. En bokstav saknades så ordet kunde bli både ALPMASSIV eller VISSELAPA. Hannes och Ottilia gissade på VISSELAPA...

Det var fel.

En stor del av veckans baktanke var riskanalysering. Det innebär i stora drag att man gör en lista på alla risker man kommer på kring en tur/aktivitet. Detta ökar ens risktänk och gör en mer medveten om att saker kan gå snett. Men framför allt förbereda sig på vad man kan ta för åtgärder innan olyckan är framme. Ekvationen man använder sig av är, sannolikhet x konsekvens = risk. Målet är att minimera risken. Det här fortsätter man med under hela utbildningen.

Veckans höjdpunkt var utan tvekan strömmande vatten och vad. Vi började med teori för att sedan ge oss ut till en större bäck, för att prova. Natten innan hade det börjat snöa och det var minusgrader i luften. Folk hade olika taktiker vad gällde kläder under vadet. Vissa körde på regnbrallor som de tejpade fast vid skorna, och andra körde i bara underkläder. Det var riktigt kallt. Vissa delar av veckan var tyvärr inte tillräckligt planerade. Men överlag var veckan väldigt rolig med många timmar ute, skratt och lärdomar.

Hannes och Teodor

#fjällsäkerhet #vadning #orientering #kompass #strömmandevatten #helikoptersamverkan #fjälledarnormen #riskanalysering #fjälledarlinjen