KULTUR OCH EKOLOGI

Vi började veckan med ekologi och i grupper om två fick vi i uppgift att inventera ett skogsområde på 100x100 m någonstans i Storuman med omnejd. Vi studerade och antecknade vilka mossor, lavar och andra växtligheter som fanns inom området. Det var även viktigt att fundera kring terrängen och vilka träd som dominerade på platsen. All fakta skulle sedan sammanställas i en redovisning inför klassen.

Under onsdag förmiddag åkte vi buss till Arjeplog där vi efter lunch skulle få en guidad tur på Silvermuseet. Där berättade vår guide om en läkare som kom till Arjeplog i början på 1920-talet och som genom sitt samlande av föremål från de samer han träffade under sina hembesök sedan skapade Silvermuseet. Innan vi släpptes lösa i museet fick vi sätta oss i en "biosalong" där vi fick ta del av ett fantastiskt bildspel om Arjeplog. Förutom att se alla silverföremål som fanns bevarade fick vi även gå runt och studera samerna och nybyggarnas gamla redskap och möbler som stod vackert uppställda på flera våningar. Sängar, dräkter, gamla plåtburkar och flaskor - ja, det fanns mycket att vila sina ögon på! I anslutning till museets salar fanns det även en presentshop med böcker, porslin och smycken där det gjordes både ett och två fynd.

Torsdagen bestod till hantverk till 100%. Tillsammans med skolans slöjdlärare Evald valde många att börja på egna knivar. Det skulle väljas träslag, ren- eller buffelhorn och hur formen på kniven skulle se ut. Sedan var det bara att sätta igång! På grund av limmets långa torktid fick vi avsluta knivarbetet efter några timmars slipande och fixande och fortsätta vid ett senare tillfälle. Under fredagen jobbade alla på egen hand med att skriva projektbeskrivningar och börja läsa på en bok.

Penélope

#ekologi #fjälledarlinjen #storuman