DJUR OCH NATUR I PIELJEKAISE

Vecka 40 åkte vi till Pieljekaise Nationalpark. Dag 1 utgick vi ifrån Jäkkvik och tog oss hela vägen till en liten sjö väster om Pieljekaisetoppen. Väl uppe på kalfjället fick vi uppleva vårt första snöfall tillsammans samtidigt som vi pulsade oss fram igenom decimeter djup snö. Vi turades om att leda gruppen och öva på turteknik och navigering på vägen upp. Väl framme slog vi läger för två nätter, kom överens om vart dassområdet skulle ligga och hur man signalerade att en sten redan använts.

Dag 2 väcktes vi av Joachim Kaiser, en av våra ledare för veckan, för att locka på 'elken' som han med tysk brytning kallar dom. Vi tog med oss fika, sittunderlag och kikare och gick till dalen strax söder om vår lägerplats. Innan vi kom fram till vår tänkta utsiktsplats stannade vi till och övade på lockrop. Här förklarade Kaiser att vi inte bara kunde få se 'elken' utan även hungrig björn om vi hade tur. Väl framme vid dalkanten smög sig dimman tjock och ogenomtränglig in över oss. Efter en trevlig fikapaus beslöt vi oss för att återvända till lägerplatsen för att öva navigering med dålig sikt.

Dag 3 fick vi lite sovmorgon. Efter frukost gick vi igenom vikten av att vara i tid när man befinner sig i fält. Med solen i ryggen bröt vi läger och fick i mindre grupper planera hur vi skulle ta oss till lägerplats två. Vandringen gick i en rasande fart och det var glada miner utspridda över hela leden. Mot slutet stötte vi på ett oförutsett hinder, ett vad som det var sagt att vi inte skulle ha behövt göra. Vandringsstavar hyvlades till vid vattendraget och vadet navigerades med bravur. I och med att vi vek av från vandringsleden tog vi till karta och kompass för att ledsaga oss mot vindskyddet som utgjorde målet för dagens strapats.

Dag 4 var regnet över oss och skalplaggen fick äntligen brukas. Vi fortsatte öva turteknik på vägen till Gauto där bussen väntade. Väl hemma i Storuman gick vi till vår sponsor, Kitas Krog, och åt pizza och drack läskeblask.

Johan och Jon.

#djur #natur #pieljekaise #nationalpark #jäkkvik #kalfjäll #snö #dimma