MATLAGNINGSKURS

Hej hej, hallå bloggen. Den här veckan har varit ganska intressant, vi har fått lära oss hur man torkar mat för att göra relativt gourmet:iga måltider mitt ute på fjället med hjälp av torkade ingredienser. Vi har även fått ta del av en spännande historia om Grönland!

Veckan började med att Sara och jag fick möta upp Anita Forsell, inackordera henne i skolans internat och hyra Uman Center. Där åkte mattorkarna fram och all den förinköpta maten torkades; det var en lång bana av bland annat lök, tomater, köttfärs, allehanda frukt, bönor och till och med ägg som fick provtorkas.

Dagarna var uppbyggda på sådant vis att vi fick först lite teori om mattorkning och näringslära och vad man skulle tänka på för att undvika otrevligheter som t.ex. aeroba bakterier, därefter sattes vi i arbete. Med knivarna i högsta hugg ordnade vi sju hyllor med mat per tork som fick ligga ett par dagar för att bli krispigt torra.

Nästa dag visade Anita ett intressant bildspel om hennes resa till Grönland där hon fick jaga tillsammans med befolkningen. Det var hundspann, brutalt tidiga morgnar och väldigt lite att bestämma över tillsammans med jägarlaget - både på grund av språkbarriären och dessutom tidspress.

Sedan var det dags för slutprov! Klassen samlades ute på Luspholmen och alla fick visa vad de gick för med de (nu torkade) ingredienser som stod till buds. Det var en veritabel fest, allt från tjockt och mättande bröd gräddat i Trangia-stekpanna till mustig chili con carne serverades. Dessutom till en bråkdel av vikten hos färska ingredienser! Ett poäng till gramjägarna! Magnus vann matlagningstävlingen med sitt Astrid-Lindgrenska Lovisbröd, det tidigare nämnda tjocka och mättande brödet. Vansinnigt gott!

Det har varit en lärorik och intressant vecka, det känns helbra att slippa gå och bära på tråkiga, köpta påsar med frystorkat när man är ute på tur, att man numer kan styra sina måltider exakt hur man vill ha dem. Dessutom finns varken modifierad stärkelse, natriumglutamat eller E-nummer längre med i turmåltiderna. Ett poäng till alla som ogillar att stoppa i sig konstigheter! *high five!*

Jim

#mat #torka #mattork #anitaforsell #näringslära #grönland