STRÖVARUTBILDNING

Då var första skolveckan på Fjälledarlinjen avklarad!

Vi träffades en helg på förmöte i maj, och hade två introduktionsdagar med hela skolan i förra veckan, och efter bara en vecka tillsammans känns det nästan som man känt många hela livet.

Veckans kursledare var Ulla Persson från Friluftsfrämjandet. Hon höll i en hel del klassrumsteori, men vi var också ute och gjorde kompassövningar, gjorde upp eld, lagade strövargodis på triangiaköken och liknande. Vi gjorde också olika lekar, för målet med veckan var att bli utbildade Strövarledare i friluftsfrämjandet, så att vi kan arbeta med barn i naturen.

Men roligast var att förbereda inför Primitivt-veckan, när vi ska bo i skogen i en vecka utan tält, sovsäck och liggunderlag. Vår klassföreståndare Håkan lärde oss att laga mat i kokgrop, precis som på stenåldern. Det funkade bra! Vi grävde gropar, lade i varma stenar som vi eldat på ett bra tag, lade i grönsaker, kött och kyckling och fyllde på med varma stenar och torv. Sen fick det koka några timmar innan var det klart.

Vi spenderade natten i skogen två och två i kojor vi byggt lite utspridda i skogen. Jag och Jim byggde en så stor koja att alla 18 i klassen fick plats i den. Tyvärr gick vi vilse i mörkret på väg hem efter att ha stekt bacon & ägg på skiffersten vid den gemensamma lägerelden, och vi yrade runt ett bra tag i mörkret innan vi hittade hem. Vårt bygge hade tagit så mycket tid att vi glömt fixa riktigt med ved, så en stadig björk fick stryka med i mörkret innan vi kröp in i kojan och eldade på. Tjocka mosslager på slanor med mycket björkris gjorde att vi lyckades hålla ösregnet borta fram till tidiga morgontimmarna när det började droppa in. En natt att minnas!

/Nicolas

#fjälledare #förmöte #friluftsfrämjandet #strövargodis #kokgrop #primitivt