Här har ni vår fina klass Fjäll24 2018-2020. Lite kort och gott om varje person, skrivet av den eminenta Hanna Axén!
112.JPG
Einar02.JPG
Einar Josefsson, 31

Inlandsorginalet från Jämtland.

Som så många inlandsbor, äldre i sinnet än i kroppen.

Einar har jobbat som yrkesmilitär innan han under ett års tid reste runt i Australien.

Väl hemkommen från resan läste han om Fjälledarlinjen och bestämde sig för att söka.

Han har alltid haft ett friluftsintresse, framför allt kring jakt och fiske.

”Det spelar väl fan ingen roll” är ett klassiskt Einar-citatet tillkom redan under primitiva veckan när sovplatserna skulle fördelas. Han har även sett ”kronhjort” (eller hur var det nu?) i Hemavan.

Råkade kissa i vanten under treveckorsturen.

Han skulle kunna tänka sig jobba som guide inom typ allt vi gjort hittills!

Bästa turmaten enligt Einar är ölkorv och mos.

Han äger inga hörlurar (har tappat bort de han tidigare ägt). Men på rummet lyssnar han på allt möjligt i musikväg.

Märta_treveckors01.JPG
Märta Hansson Levin, 23

Brädåkande dunderkvinna och sailor queen från Hönö.

Efter seglingsgymnasium och säsongsjobb i Alperna kände Märta att hon ville utöka och fördjupa sitt friluftsliv och fick turligt nog höra om Fjälledarlinjen via en tidigare elev.

På internatet går Märta ofta omkring om skrattar för sig själv, udda kan tyckas, men kollar man noggrant ser man hörlurarna som troligtvis spelar ”Morgonpasset i P3”. Hon skrattar även vid andra tillfällen, ska tilläggas. Hon kan även lyssna på en spellista med låtar hon fått på huvudet under dagen, det händer ofta och lätt under turer. 

”Variation is the key” när det gäller mat och snacks på tur; egenbakat, egentorkat och veganskt – såklart. Fast chokladbollar är nog ändå bäst.

Vad Märta kan tänkas jobba med i framtiden är lite oklart, helst splitboard-guide! Men å andra sidan låter det efter de flesta veckor ”Det här vill jag jobba med!”

Favoritplatsen är hemma bland Hönös berg/klippor där hon kan se ut över horisonten. Gissningsvis även ta ett dopp, en vanlig företeelse då det finns vatten i närheten.

Märta har tidigare jobbat med barn och som sopgumma på öarna kring Hönö.

Hon kan göra masken och studsa fram som en bumbibjörn med snowboard.

IMG_5042.JPG
Sofia Slavik, 25

Precis som Johan är ”Slavik” uppvuxen i Gustavsberg. Även fast de är lika gamla så kände de inte varandra innan utbildningen.

Efter gymnasiet liftade hon runt i Europa i två år, jobbade på festivaler, couch surfade och wwoofade på ekologiska gårdar.

Slaviks kärlek för växter kommer från hennes morfar, men blomstrade ut på riktigt under kursen ”Ekologisk odling och hållbar livsföring” vid folkhögskolan i Skattungebyn. Intresset gäller framför allt ätliga och medicinala, vilda växter.

Efter att ha säsongat i Grövelsjön insåg hon att hon ville jobba med uteliv på något sätt. Gärna terapeutiskt med grupper och människor med trauman, där naturen kan ha en fantastiskt läkande kraft.

Slavik älskar projekt och att testa nya saker! Innan hon började Fjälledarlinjen hade hon endast stått på utförsskidor en gång, men hon tog sig igenom Alpin1 ändå! I ett tidigt skede lärde hon sig att inte sitta på knappliften.

Bästa turmaten är hennes egentorkade ärtsoppa. Nästa projekt är att testa att grodda på tur, vi väntar med spänning på resultatet!

DSC_0833.JPG
David Sundberg, 24

Har tjänat stora pengar på att gnida ballonger, tack vare sin kandidatutbildning i klassiskt slagverk vid Musikhögskola i Malmö. Sen fick han nog och bestämde sig för att skaffa sig ett jobb där man får vara ute istället, helst med skidor på fötterna.

Verkar varken ha spärrar eller smärttrösklar. Gick i tre månader med brutet båtben innan han lät den röntgas och sprickan uppdagades. ”Konstigt nog” läkte inte sprickan under gipsningstiden, kanske kan ha något att göra med överhängsklättringen, det personliga rekordet i marklyft och skidåkningen.. Spräckte dessutom ett av gipsen – typiskt att just han skulle få så dålig kvalité. Båtbenet är fortfarande bruten i skrivande stund.

Framöver vill David jobba som guide inom forsränning och skidåkning/toppturer.

På tur är Varma koppen och O'boy lite av Davids signum, varför bryta ett vinnande koncept?

Lyssnar på 80 väldigt goda mackor – podcast eller Johannes Brahms 4:e symfoni.

IMG_7420.JPG
Johan Envall, 25

Johan är uppvuxen i Gustavsberg, utanför Stockholm. Han gjorde GMU i Arvidsjaur och läste senare ”Sport och äventyrspedagogik” vid Lillsveds Folkhögskola.

Någonstans där väcktes idén att gå Fjälledarlinjen för att kunna utveckla sitt intresse för friluftsliv och jobba med det i framtiden.

En av Johans styrkor, utöver att han är väldigt stark, är att gräva gropar i snön. Till exempel djupa absidgropar aka fångstgropar för Friman (ännu ej förlåten då Friman inte kunde ta sig ur deras gemensamma tält vid Luspas).

När vi är hemma i Storuman mellan uteveckorna ser man ofta Johan gå omkring i sina ”I <3 My Bed”-tofflor

– återhämtning på hög nivå.

Fick han önska skulle han ha en hängmatta på rummet.

Under glaciärkursen hade Johan med sig två färdigbakade sockerkakor och färsk mjölk – bästa tursnackset! Annars har han testat göra sockerkaka i Triangiaköket under treveckorsturen, det funkade det också!

Praktikperioderna har Johan lagt på skärmflygning, men han har ett brett friluftsintresse och skulle kunna tänka sig jobba som guide inom typ allt.

IMG_4249.JPG
Sofia Friman, 24

Uppvuxen i Småland, därav förkärlek till de mörka, djupa skogarna.

Hennes Nic-name Super-scouten vittnar om hennes gedigna bakgrund som scout i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Ur denna är friluftsintresset djupt rotat.

”Friman” jobbade tidigare i friluftsbutik, och sökte till Fjälledarlinjen då hon inte bara ville sälja prylar till folk som skulle göra häftiga saker, hon ville göra häftiga saker själv!

Hon besitter visst drag av kontrollbehov, eller som hon själv säger ”en otrolig organisationsförmåga”.

I framtiden skulle hon vilja jobba som guide för vandring eller turskidåkning. Njuta av naturen – turer! Eller kanske klättring.

Favoritplatsen ligger någonstans djupt in i skogen bland tallar och granar, eller på hennes andra hem – Gotland.

Under Treveckorsturen hade hon med sig en låda snacks så stor att det räckte även åt hennes tre gruppmedlemmar (där två å sin sida hade glömt snackset hemma, så det var ju tur). Bästa snackset är Singoalla-kex och jägarblandning (russin, mörk choklad och jordnötter). Guldstjärna när det gäller turmat är falafel och pulvermos.

I hörlurarna går alltid Veronica Maggio hem, men även avsnitt ur P3 Historia är vanligt förekommande.

DSC_0760.JPG
Markus Löfstedt, 33

Markus är uppvuxen i Stockholm och skidåkning var stora intresset under vintrarna. Hängde mycket Väsjöbacken i Sollentuna och tävlade Big Jump när han var 11-15 år. När han senare gjorde lumpen i Arvidsjaur fann han sitt naturintresse på allvar och blev trygg med att vara i naturen.

Idén att söka till Fjälledarlinjen kom när han bestämde sig för att, för första gången i sitt yrkesverksamma liv, jobba med något han tycker är riktigt kul och mår bra av – naturen!

Under utbildningens gång har vi insett att Markus har viss repdyslexi och lättare digital dyslexi. Men det är okej.

Han åt bara korv under primitiva, men numera är han vegan. Tillsammans med Slavik äger och äter han flest, mest och starkast såser i klassen. Thai-köket är en favorit och för att få riktigt god turmat brukar han torka wokgrönsaker och sen gör en najs wok med nudlar av.

Bästa tursnackset är jordnötter (eftersom han inte tål andra nötter). 

Gillar att gå upp till Utsikten och skogarna där bakom när man ska ladda batterierna hemma i Storuman. Eller hänga i köket och laga mat!

Framöver är det jobb som topptursguide som lockar mest, både sommar och vintertid.

Ur Markus hörlurar kommer en massa blandad musik, men mycket Neil Young.

IMG_7515 (1).JPG
Nicolina Eriksson, 27

Är född och uppvuxen i Vilhelmina, men bor numera i sin favoritplats Kittelfjäll där hon har sina rötter. Hörde talas om Fjälledarlinjen att det var en otroligt lärorik och bra utbildning, så hon tog sin rastlösa själ och sökte. Har jobbat i fjällkomunerna hela livet och testat på både säsongsjobb, äldreboende, förskola och tagit det jobb som funnits. I framtiden vill hon börja guida och sprida mer kunskap om renskötsel, samisk kultur, vett och etikett i fjällen och att använda det lokala guldkornen och gynna glesbygden. Varmt om hjärtat ligger ligger såklart natur, friluftsliv och jakt, och såklart livskamraten hunden Hajka som följer med överallt! Bästa turmaten är souvas, pickles och solbaer.

Nicolinas största problem är att inte skälla ut folk som köper ICAs matprodukter och inte gynnar glesbygden.

Hanna.jpg
Hanna Axén, 29

Uppvuxen bland hästar på Roslagskusten, som genom sina klimat och fysikstudier tagit henne till  Lund, Svalbard, Nya Zeeland och Grönland. Under dessa år växte sig hennes friluftsintresse och äventyrslust allt starkare.

Efter att ha jobbat som gymnasielärare bestämde hon sig för att söka Fjälledarlinjen. Detta för att kunna jobba mer ute, men också för öka sin egen kunskap och själv kunna leda häftiga alpina turer och klättringar.

Hon blev magsjuk under Sarekturen (överkonsumtion av hjortron?) och är sedan dess inte fullt så förtjust i Resorb (dock fortfarande med marginal godare än läsk).

När vi är hemma i Storuman tycker hon om att springa omkring på stigarna i skogen, åka i längdspåren eller yoga i Andrummet.

I hörlurarna spelas SR's miljöprogram Klotet, Vetandets värld eller Godmorgon, världen. Om det inte är någon peppig träningslista eller yogamusik.

Har alltid med sig en bit ingefärsrot på tur.

IMG_3820.JPG
Ellen Tengvar, 26

Uppvuxen i Stockholm, men har sedan flera år ”flytt” därifrån.

Utbildad sjuksköterska som senast bott i Luleå och har långpaddlingar som sin stora passion.

Hon har genomfört Blåa Bandet typ 1,5 gånger.

Ellen sökte till Fjälledarlinjen för att hon vill vara ute mycket och jobba med det här i framtiden.

Under första året på utbildningen har hon hunnit bo i fyra olika rum i tre av internatets korridorer. Kanske letar hon efter den perfekta tacos-grannen. Ellen gillar, nej älskar, nämligen tacos! Hon planerar en tacos-paddling när hon är klar med Fjälledarlinjen. Under denna veckolånga paddling är det tacos till frukost, lunch och middag som gäller.

Hänger gärna på sjukstugan och jobbar nattpass när hon är ”ledig”. Eller så lyssnar hon på Dödscool Dansmusik.

Hon kan se sig själv jobba som guide inom forsränning och havskajak i framtiden, och kanske skidlärare.

Simon Salto.JPG
Simon Engvall, 36

Simon började Fjälledarlinjen efter att ha bott 10 år i Schweiz. Där var alldeles för mycket mjuk, fluffig snö att åka telemark i, klart man blir uttråkad... Sen var han också trött på att tjäna mycket pengar på tråkiga, meningslösa jobb.

Han är uppvuxen i Boden, i en sån där orientering/skidorienteringsfamilj. Fast själv ville han helst springa efter bollar. Självlärd telemarksåkare sedan 17 års ålder.

Fick uppsvullna ben efter 48 timmars bussresa till Korsika där han tillsammans med Hanna skulle vandra GR20. Så kan det gå när man försöker vara klimatsmart. Hur gick vandringen då? Jo, de första dagarna gick fint, innan decenniets oväder slog till mot Medelhavet och de två fjälledarna fick spendera tre dygn i en stenhydda i skydd mot orkanvindar, regn, cm-stora hagel och snö, innan de lyckades fly fältet för att vandra i Schweiz istället.

Blir det guidejobb i framtiden skulle han vilja lära folk åka skidor.

På tur äter Simon helst Pringles och gifflar (till frukost, lunch och middag).

I hans lurar hör man dikter om döden, pratpoddar och stand up.

gustafmedren.jpg
Gustaf Bergqvist, 23

Born and raised in Vilhemina.

Har bland annat tjänat pengar som knivmakare.

Han fick höra om Fjälledarlinjen via en kollega och bestämde sig för att söka eftersom han ville ha ett jobb där utetiden var maximerad. 

Innan utbildningen ägde han ingen sovsäck utan hade med sig sin filt och sov under väl valda granar. Nu äger han två, men oklart om han är nöjd med bytet och om de var värda priset.

Gillar brädor, så mycket att det står 14 st i hans lägenhet. Saknar spärrar. 

Skulle imponera på proffsen när han första gången åkte pipe. Kalas-landade på röven. På't igen. Landade på röven igen. Så kom han inte upp en tredje gång utan fick släpa sig bort från pipen. Läkarna trodde att höften hade en spricka och att två kotor var brutna, men det visade sig att det ”bara” var en spricka i höften. Så gick det till när Gustaf missade treveckorsturen.

Gustafs favoritplats på jorden är Stekenjokk, och han skulle vilja jobba som topptursguide. 

På tur är det pytt i panna och Ekströms blåbärssoppa (obs i tetra) som gäller. Alltid, även Sarekturen då han bar med sig 2 kg pytt och 3 L blåbärssoppa.

I hörlurarna är det nästan alltid ljudböcker. Bidrog under första året med Harry Potter maraton i ”sin” minibuss.

IMG_4474.JPG
Michael Pirret, 39

Skattejuristen från Michigan, USA, som tidigare i livet haft fullt karriärfokus. Han har jobbat i bland annat Chicago, Cleveland, Shanghai och Köpenhamn. I det sistnämnda mötte han kärleken som senare förde honom till Stockholm. Friluftsintresset har alltid funnits där, men det fanns inte någon tanke på att man kunde jobba med det, förrän Mike träffade en praktikant i Stranda som var elev på Fjälledarlinjen.

Trött och uttråkad av sitt jobb kollade han upp Fjälledarlinjen så snart han kom hem och sökte in.

Mike är utbildad Crossfit-coach och bra på att dela med sig att tränings- och tekniktips, eller hålla gemensamma träningssessions.

Tycker inte om att bli kall om fingrar och tår, än mindre efter utrustningsveckan då han tvingades åka hem på grund av förfrysningsblåsor.

I framtiden skulle han kunna tänka sig att guida topptur, kajak eller kanske forsränning.

På tur blandar Mike sötpotatismos med gröt till frukost och snacksar på egengjorda choklad/proteinbollar.

Hans favoritplats i Storuman är Andrummet på skolan, en plats för lugn, ro och yoga.

Han lyssnar på blandad musik, men kanske framför allt amerikansk hiphop. Musikblandningen brukar även höras utifrån internatets badrum när Mike tar det i besittning.